Лидерът на ДОСТ Лютфи Местан е задържан за 24 часа заради тежката катастрофа с негово участие. Срещу него няма повдигнато обвинение, съобщи бТВ.

Катастрофата е станала около 13.30 часа в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа“, съобщихав неделя от МВР в Кърджали.

По първоначални данни при включване в главния път „Фолксваген“, управляван от Местан, се е сблъскал с друг лек автомобил, в който пътувало семейство с две деца. Бебе на 6 месеца е починало, ранени са 9-годишно дете и 28-годишна жена, които в момента са в Спешното отделение на кърджалийската болница.

До момента сме установили, че по пътя за село Загорско към Т-образното кръстовище се е движил лек автомобил, управляван от Лютви Местан, а по пътя Кърджали – „Маказа“, който е път с предимство, се е движил друг автомобил, в който е имало семейство- мъж, жена и две деца, каза Арнаудова.

Самият Местан е с изкълчена китка.

Образувано е досъдебно производство за катастрофа по непредпазливост завършила със смърт, няма повдигнато обвинение.

По данни на свидетели Лютви Местан заедно със свои съпартийци, които са били в друга кола зад него, са се връщали от село Слънчоглед, където са имали среща с приятели. Прибирайки се към Кърджали, двете коли са се движили в пакет, първи е карал Местан.

По думи на очевидци, той е спрял на знак „Стоп“ и в момента, в който е излязъл на пътя, колата е връхлетяла с изключително висока скорост върху неговата. Нито от МВР, нито от Прокуратурата казват кой е виновен за тази катастрофа.

Единственият шанс да не се бе случило това е да не бях там, казва Местан пред bTVи твърди, че е спрял на знака „Стоп“.

На мястото на инцидента е извършено тестване за употреба на алкохол и наркотични вещества и на Лютви Местан и на водача на другия автомобил. И четирите теста са отрицателни, съобщи Румяна Арнаудова.

„Продължават следствените действия и тези по оглед на местопроизшествието. Първоначалните следствени действия са изключително важни, за да се вземе решениеза следващите действия“, обясни говорителят на главния прокурор.

„Мога да уверя, че прокуратурата ще приложи еднакъв аршин, както досега е реагирала, по отношение на сходни инциденти, при които по непредпазливост се причинява смърт“, подчерта тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar