Общият съд на Европейския съюз (единият от двата органа на Съда на ЕС) потвърди във вторник решение на Европейския парламент лидерката на френската крайнодясна партия „Национален фронт“ (с ново име „Национален сбор“) Марин льо Пен да върне 300 000 евро на законодателния орган, съобщават Ройтерс и АФП.

Льо Пен, която беше член на Европейския парламент между 2009 и 2017 г., трябва да върне средствата, след като ЕП установи, че неправомерно е използвала сумата за парламентарен асистент. Решението дойде след разследване на ОЛАФ, което показа, че през 2016 г. французойката „неправомерно е платила“ 298 497,87 евро за парламентарен асистент в периода от декември 2010 г. до февруари 2016 г.

Европарламентът предупреди Льо Пен, че ако не възстанови сумата до 1 януари 2017 г., парите ще бъдат удържани от заплатата ѝ. Тя се обърна към съда.

Марешки редом до Марин льо Пен на сбирка на евроскептиците националисти

С днешното си решение съдът потвърди действията на Европейския парламент. Льо Пен не е успяла да докаже, че „асистентът ѝ е извършвал реална работа за нея“, се твърди в съобщението на съда.

Днешното решение е поредното от подобни постановявания, свързани с евродепутати членове на „Национален фронт“, които са използвали парламентарни средства, за да плащат за непарламентарни дейности.

През миналия месец съдът постанови, че евродепутатката Милен Трожински от „Национален фронт“ трябва да върне 56 554 евро, а бащата на Льо Пен Жан-Мари през март беше осъден да възстанови близо 300 000 евро на ЕП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar