Нови президентски избори в Беларус може да се проведат, но само след приемането на нова конституция. Това изненадващо изявление направи беларуският президент Александър Лукашенко пред работници в минския тракторен завод МЗКТ, където отиде с хеликоптер, предава РИА Новости.

„Така ще бъде, момчета. Трябва да приемем нова конституция. Тя трябва да бъде приета на референдум, както предишната. След това може да проведем избори, ако искате, и за парламент, и за президент, и за местни власти“, каза Лукашенко и добави, че работата по новия основен закон вече е в ход. Президентът изрази и готовност да сподели своите правомощия, „но не под натиска на улицата“. Лукашенко идва на власт през 1994 г. и е изправен пред най-масовите протести оттогава.

„Благодаря, казах всичко, вече можете да викате „Оставка“, завърши беларуският лидер. Така и стана, докато течеше 30-минутната му реч, десетки работници скандираха „Върви си!“.

По-рано беларуският президент категорично отхвърли искането на опозицията за нови избори след вота на 9 август, който официално спечели с над 80%. На демонстрация в своя подкрепа Лукашенко заяви, че ако бъдат проведени нови избори, „Беларус ще загине като държава“.

Членовете на Европарламента не признават резултатите от изборите в Беларус и считат президента Александър Лукашенко за персона нон грата в ЕС. Това се казва в съвместно изявление на партиите от ЕП, разпространено в понеделник в Брюксел. „Президентските избори на 9 август не бяха нито свободни, нито справедливи и надеждни доклади сочат победа на Светлана Тихановска“, гласи изявлението.

НАТО пък отхвърли твърденията на Лукашенко, че струпва сили до западната граница на Беларус, но подчерта, че следи внимателно събитията в бившата съветска република. По-рано Лукашенко заяви, че танкове и самолети на НАТО са разположени на 15 минути разстояние от беларуската граница. А беларуската армия започна учение край границите с Полша и Литва.

В неделя стотици хиляди излязоха по улиците на различни градове на страната, като според местни медии протестите са били най-мащабните в историята на Беларус. АФП съобщава за 100 000 участници, а според Ройтерс те са били 200 000. Демонстрантите носеха цветя, балони и червено-бели знамена – цветове, използвани от беларуската опозиция. В социалните мрежи върви призив за национална стачка от понеделник.

В знак на солидарност акции се проведоха в няколко европейски държави. Във Варшава стотици образуваха жива верига, дълга няколко километра. В Прага демонстрантите оформиха сърце на площада. Украйна пък отзова посланика си от Минск за консултации относно бъдещите отношения с Беларус.

Тихановска: Готова съм да ръководя Беларус

Опозиционната кандидатка за президент на Беларус изрази готовност да стане национален лидер, за да подготви нови прозрачни президентски избори. Във видеообръщение от Литва, където Светлана Тихановска избяга заради репресии, тя призова полицаите да изоставят Лукашенко, като заяви, че предишното им поведение ще бъде простено.

„Не съм искала да бъда политик. Съдбата обаче имаше други планове и аз се озовах на първа линия срещу беззаконието“, казва Тихановска.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar