Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов започна съдебна битка срещу Националната агенция за приходите заради ревизионен акт, според който дължи 16 хил. лв. данъци. Първото открито заседание се проведе вчера в Административния съд София – град (АССГ), като делото ще се гледа от съдия Диана Стамболова.

Ответникът е директорът на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ на НАП в София. Първоначално Панов подаде жалба срещу акта на агенцията от септември м.г., но тя беше отхвърлена и сега казусът ще бъде решаван отново от съда. Доходите на председателя на ВКС бяха обект на проверка покрай случая с данъчната му декларация през 2017 г. Тогава съдията я подаде пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), но не и пред Сметната палата и въпреки аргументите му срещу двойното деклариране той беше окончателно глобен с 1000 лева с решение именно на АССГ. След това пък съпругата му Елисавета Панова обяви, че той ще заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Пълната данъчна ревизия на НАП за периода 2011-2016 г. завършва с ревизионен акт, според който Панов дължи 16 000 лева данък върху доходите си, съобщи „Капитал“. Данъчните са стигнали до заключение, че шефът на ВКС е укрил доходи от хонорари, от наеми и при закупуването на ½ от бунгало в местността Прибой на варненския кв. „Галата“. От НАП приемат, че цената от 26 000 лева, която Панов е платил за него през 2013 г., е шест пъти по-ниска от реалната, а тя според експерти била 122 000 лева. На съдебното заседание във вторник защитата на Панов отбеляза, че част от доказателствата, на които данъчните органи са се позовали в ревизионния акт, не се съдържат по кориците на делото. Адвокатите поискаха съдът да задължи НАП да ги предостави, като искането им беше уважено. Юрисконсултът на приходната агенция нямаше възражения.

Следващото заседание по делото е насрочено за края на октомври.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar