Лихварска банда жестоко пребивала длъжниците си. За престъпната група се заговори след една от последните акции на антимафиотите и Специализираната прокуратура в столицата в началото на октомври.

Бандата на ромските барони Мето и Трайчо пребивала жестоко и

И не само – присвоявали чужди социални помощи и търгували с дрога. „Долните ми зъби и горните са избити с метална бухалка от Методи и от Трайко Стоянов“, разказва Иван Борисов, цитиран от Нова телевизия. Пострадалите са жертви на Трайко Стоянов, Методи Димитров и техни приближени. Престъпната група беше разбита в началото на октомври при мащабна операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Още тогава беше установено, че бандата е създадена с цел рекет, имотни измами, разпространение на наркотици. При разкриването им бяха направени претърсвания на повече от 20 адреса в различни столични квартали, както и лични обиски на лица. При операцията бяха задържани 14 души.

По данни на разследващите в продължение на 6 години арестуваните са се занимавали с лихварство, пребивали са длъжници, отнемали са насилствено имоти и са пласирали дрога в няколко столични квартала. Има данни, че са печелили и от бизнес с проститутки.

„Те са се

– заяви Валентина Маджарова, административен ръководител на специализираната прокуратура, пред Нова тв. Основните им доходи били от лихварство, твърдят разследващите.

Сочените за тартори на групата Мето и Трайчо имали заложни къщи и фирми за бързи кредити в няколко столични квартала. За да получат заем, клиентите им трябвало да им прехвърлят жилищата си.

„Когато имаш нужда от кредит, пари, дават дребна сума, но при условие, че си прехвърлил имота на тяхно лице, за да ти отпуснат желаната сума. И вече владението на имота е в техни ръце, независимо дали ще си издължиш кредита, или не.

разказва един от потърпевшите, пожелал анонимност.

„Едно момче отиде при тях и казва – залагам си апартамента, искам 5000 лв., за да си купя такси и да си работя. Те му дават 5000 лв., той си прехвърля апартамента и на другия ден те го продават, а момчето продължава да плаща лихви. И когато разбира, че апартаментът му е продаден, отива там да се разправя, обаче те го пребиват и той си млъква по тоя случай“, заяви един от свидетелите. Останалите без жилища са десетки, но от страх не всички са се оплакали в полицията. Свидетел също твърди, че е измамен от Мето и Трайчо. Закъснял с вноските си по кредита и чрез частен съдебен изпълнител двамата му взели къщата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar