Една от каскадата задържани дами около Васил Божков – Лиляна Деянова – Лилана, може да напусне домашния арест, но не срещу подписка, а срещу 40 000 лв. Това стана ясно днес от заседание на втората – и последна в случая инстанция, Апелативния специализиран наказателен съд. Преди седмица първоинстанционният спецсъд замени втората по тежест мярка – домашния й арест с подписка.

Така Деянова ще е изцяло на свобода след различни форми на арест, продъжили от 25 април. Днес втората инстанция прецени, че ЛиЛана заслужава да е под парична гаранция.

На 22 октомври първоинстанционният спецсъд смени домашния арест на Деянова с най-леката мярка за неотклонение „подписка“, а решението бе протестирано от спецпрокуратурата.

Деянова, брат й и съдружникът й Мартин Димитров са обвинени в участие на организирана престъпна група и източване на евросредства по програмата „Иновации и конкурентоспособност“, както и за заплаха на служители от АПИ заради портал за е-винетки.

Братът – Александър Деянов, беше пуснат под гаранция от 50 000 лв. Той отказа да ги плати в знак на протест, но прокуратурата не го задържа.

Според защитата на някои от задържаните три дами – Лилана (която според свидетели е била много близка на Васил Божков), жена му – Елена Динева и секретарката – Йоана Чолакова, представлявало „вземане на заложници“ от държавата в лицето на прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar