Големите спорове около звездата в леката атлетика Кастер Семеня доведоха до съдебно дело, което е важно за целия професионален спорт. Южноафриканката Кастер Семеня загуби обжалването пред последната инстанция в професионалния спорт, с което искаше да спре новите изисквания на световната федерация, жените да бъдат изследвани за тестостерон и нивата му да бъде контролирани.

„Експертите решиха, че мерките на федерацията срещу атлети с различия в половото развитие са дискриминационни. Но мнозинството от експерти смята, че те са необходими, логични и пропорционални, за да се постигне целта на Световната федерация – запазване на честността на женската атлетика в определени дисциплини“, каза председателят на Спортния арбитражен съд в Лозана Матьо Риб.

Двукратната олимпийска и трикратна световна шампионка има както женски, така и мъжки полови белези. Нивата на естествен тестостерон в организма й са изключително високи за жена. Това я прави по-мускулеста, физически по-силна и издръжлива.

Семеня спореше, че след като е естествен, тестостерона й не трябва да бъде контролиран. Но след като загуби делото, тя ще е принудена да взима лекарства за подтискане на нивата на тестостерон цели 6 месеца преди състезание и да се подложи на тест, за да я пуснат да се състезава като жена.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar