Темата накратко

  • Дронът на Владислав Панев показа, че дружество, свързано с Румен Гайтански – Вълка строи огромна сграда в ловно стопанство „Искър“
  • Институциите съобщиха, че тя няма необходимите книжа
  • Постройката обаче все така не е съборена и дори напредва с облицовката

Това е история, в която има много от това, в което се превърна България към 2021 г. – незаконен строеж от частна компания на територия, управлявана от държавна фирма, финансиран от държавна банка, който не може да бъде спрян от няколко държавни институции. Сега към него се прибавят и съмненията за друго – че разкритията за всичко това на политика Владислав Панев, са станали повод за мръсна атака срещу него.

Историята започва в началото на август 2020 г. съпредседателят на „Зелено движение“, част от обединението „Демократична България“ Владислав Панев сигнализира, че фирма на Румен Гайтански- Вълка строи огромна сграда в Държавно ловно стопанство „Искър“ в близост до язовира на София. Фирмата е „Био майнинг“, контролирана от Румен Гайтански, която през 2019 г. получи индиректно и около 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (виж карето).

Стоманобетоновата конструкция с три корпуса от над 1400 кв. м. и 11 метра височина в средната част на територията на държавното стопанство е заснета с дрон от Панев. Достъпът до нея не е свободен. А строителството е напреднало бързо по време на пандемията.

Проверките на институциите до момента показаха, че сградата се е появила без законови основи – или липсват нужните строителни книжа. Събарянето й обаче не се случва, а сега топката е в полето на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Нещо повече, огромното сдание не само е все така налично, но и строителството му напредва и дори вече има облицована фасада и нова дограма. Иронично то е точно в държавно ловно стопанство „Искър“, на което Законът за лова е отредил да се използва за „държавни представителни нужди“.

В името на „дивеча“

„ДЛС Искър“ свързва най-южните части на Лозенска планина с югозападните склонове на Ихтиманска средна гора и лежи на 16 километровата брегова ивица на яз. „Искър“. Закона за лова и опазване на дивеча дава възможност на стопанствата да делегират за 15 години след конкурс основни дейности по опазване и подобряване на дивеча, изграждане на съоръжения, организиране на ловен туризъм.

Така в края на 2013 г. Югозападното държавно предприятие обявява търг за ловностопански дейности на територията на „ДЛС Искър“. Министър на земеделието и храните е Димитър Греков от кабинета на Пламен Орешарски. Кандидатите са четирима, между които и победителят „Био Майнинг“. Оценката е на база инвестиции и разходи и средногодишният размер на даренията. От съдебните дела по процедурата става ясно, че победителят печели с предложени дарения за 19 млн. лв.

Класирането е съобщено в началото на 2014 г. „КВП-ГРУП“ обжалва, но окончателно губи във ВАС на 22 юли 2015 г. Министър вече е Десислава Танева от ГЕРБ. Няколко дни по-късно на 31 юли е издадена заповед на министъра за прекратяване на конкурса и отмяна на класирането, като подписите са на зам.-министър, тъй като Танева е в командировка.

Официалният мотив – доклад от директора на Югозападно държавно предприятие, където пише, че е изтекъл немалък период от време, през което са настъпили нови обстоятелства. По силата на договор с Лесотехническия университет от април 2013 г., със срок пет години, стопанството предоставя на университета материална база, горски и земеделски територии за определени периоди за учебна и научна дейност, а от 28.07.2015 г. на поделението е предоставена публична държавна собственост за създаването на център за обучение на специалисти по горско и ловно стопанство“. Следва обжалване от победителя. Съдът не приема подписите на зам.-министъра. Заповедта за прекратяването на конкурса е обявена за нищожна и договорът е подписан с „Био майнинг“ в средата на 2016 г.

Къща има, търсят се книжата

Какво прави изпълнителят по опазването на дивеча няколко години не става ясно. През 2019 г. Пристигат 150-те милиона лева от ББР. И в средата на пандемичната 2020 г., в близост до брега на язовира зад горичката изниква огромна постройка. Към момента на разкритието сградата все още на етап груб строеж.

След кадрите от дрона на Панев, през август 2020 г. „Югозападното държавно предприятие“ съобщава, че проверка по разпореждане на директора инж. Дамян Дамянов констатира, че „на територията на „ДЛС Искър“ са извършвани строителни дейности, за които ловното стопанство не е изискало от фирма „Био майнинг“ необходимите строителни книжа и не е уведомило ЮЗДП за строителството“. От там допълват, че всички инвестиции остават безусловно в полза на държавата, но при тяхното реализиране трябва да се спазва стриктно действащото законодателство. „В конкретния случай за допуснати груби нарушения – нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП“, написаха от предприятието. В резултат договорът на директора на „ДЛС Искър“ инж. Атанас Дарелов беше прекратен.

Върховната административна прокуратура също се сезира и разпореди на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на Министерството на земеделието, храните и горите да извършат проверка. Нейните заключения бяха, че ловното стопанство не е изискало от фирма „Био майнинг“ необходимите строителни книжа и не е уведомило ЮЗДП за строителството.

Началникът на ДНСК обаче издава заповеди за премахване на незаконни строежи от първа, втора и трета категория, а този се води четвърта. Така топката попада в район Панчарево. Кметът на района Николай Гюров издава констативен акт. Установено е, че изградената стоманобетонна сграда е без издадено разрешение за строеж, без одобрени инвестиционни проекти и няма строителен надзор.

На 20 октомври идват възражения от „Био майнинг“ и от ЮЗДП. Твърдението е, че не става въпрос за нов строеж, а за ремонт на стара работилница. На 15 март 2020 г. в специална утия в сградата на район Панчарево – СО пък било пуснато писмо от временният директор на ДЛС „Искър“ с приложена папка с идейния проект. „Снимки от Google показват, че преди началото на строежа там е било гола поляна“, контрира всичко това Панев. През август директорът на ЮЗДП пък заяви, че идеята била да се построи „учебна база“, но допълни, че „става въпрос за нерегламентиран строеж“.

Симулация на работилница, симулация на държава

Заради възраженията случаят отиде в Столична община. Вместо да го изпрати веднага обаче Район Панчарево реши да проверява четири месеца, като през март 2021 г. все още не са намерени законови основи на къщата . Преди дни пред „Дневник“ оттам обясниха, че няма промяна на констатациите, че обектът няма строителни книжа и че точно в деня на запитването от медията (9 март) са изпратили въпросния констативен протокол към Дирекция „Общински строителен контрол“ на Столичната община. Оттам пък отговориха на „Дневник“, че след като получат „административната преписка в оригинал, ще я прегледат в отдел „Правно-нормативно обслужване“. Или сега топката е във Фандъкова.

След цялото и тупане през март тази година имението в държавното горско стопанство все така е там и дори вече е с поставени стени и прозорци, с топлоизолация, а фасадата е с декоративна облицовка. Или твърде е възможно да се случи нещо още по-смущаващо от изникването на огромна сграда без книжа в държавната гора – тя да остане там, все така незаконна и пред очите на всички.

И 150 млн. лв. от ББР В средата на юни 2019 г. тогава управляваната от Стоян Мавродиев банка отпуска 148.5 млн. лв. кредит на „Роудуей къснстракшън“, създадена половин година по-рано. Парите са предназначени за покупка за 165 млн. лв. на пътностроителната „Пътстройинженеринг“, а неин продавач е „Био майнинг“. Нито оборотите, нито активите на придобиваното дружество оправдават сумата, а резултатът е видим в данните на дружествата за 2019 г. Контролираната от Гайтански „Био майнинг“ инкасира 165 млн. лв. приход, докато основният разход е балансовата стойност на продадения дял в „Пътстройинженеринг“ – под 6.5 млн. Лв. И дружеството финишира със 143 млн. лв. печалба.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar