„Имам шанс да получа тази работа и се боря до последната секунда за моя шанс“ – това заяви в интервю за „Политико“ бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши – един от двамата кандидати за поста ръководител на бъдещата Европейска прокуратура, която ще разследва престъпления, свързани с бюджета на ЕС, като злоупотреби, корупция и пране на пари, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Кьовеши е в центъра на битка между Европейския парламент, който я подкрепя, и Съвета на ЕС, който предпочита нейния конкурент – френския прокурор Жан-Франсоа Бонер. Битката ще се поднови следващия месец, когато ще се събере новият състав на Европейския парламент след изборите на 26 май. Необичаен е фактът, че нейното правителство не я подкрепя и опита да саботира шансовете й, обвинявайки я, че е ръководила разследвания в Румъния, които са се превърнали в политически лов на вещици. Според някои дипломати в Брюксел безизходицата в преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС може да бъде преодоляна най-лесно като ЕС се обедини около кандидатурата на Бонер, който се радва на подкрепата на някои членове на Европарламента и на собственото си правителство, отбелязва Зиаре.

В интервюто за „Политико“ Кьовеши категорично заявява, че ще се бори докрай.

„Някога играех баскетбол и имаше ситуации, в които печелехме важни мачове в последната секунда. Противникът води с една точка, но в последните пет секунди вкарваш кош и печелиш мача“, разказа Кьовеши, коментирайки как гледа на ситуацията. „Имам шанс да получа тази работа и се боря до последната секунда за своя шанс“, каза румънката.

Кьовеши бе отстранена като главен прокурор на НДБК миналата година, като според опозицията и граждански активисти управляващата Социалдемократическа партия е форсирала отстраняването й заради големия брой осъдени за корупция политици. По време на мандата й начело на НДБК годишно бяха разследвани около 1000 души, а около 900 получаваха осъдителни присъди, пише „Политико“.

„Под мое ръководство НДБК се превърна в модел на добри практики в Югоизточна Европа що се отнася до корупцията по високите етажи на властта“, каза Кьовеши.

НДБК е единствената институция в Румъния, която разследва злоупотреби с еврофондове, отбелязва „Политико“. Над 2000 случая на такива злоупотреби са били разследвани годишно по време на нейния мандат.

„Толкова разследвани случаи показват, че аз познавам много добре типологията на подобни престъпления“, отбеляза Кьовеши и подчерта, че опитът, който има, може да бъде оползотворен на равнище ЕС.

Кандидатката от Румъния е наясно и с политическите пречки пред нея. „Ясно е, че съм кандидат без подкрепата на румънската държава, докато моят френски колега се радва на подкрепата на своята страна. По време на преговорите подкрепата на румънското правителство за някой от кандидатите има значение“, посочи Кьовеши, но уточни, че не вярва тази подкрепа да бъде „решаваща“.

Тя отхвърли спекулациите, че възнамерява да се впусне в политиката и заяви, че очаква търпеливо преговорите между Съвета на ЕС и Европейския парламент да приключат.

Запитана какво ще прави, ако не бъде одобрена за европейски главен прокурор, Кьовеши отговори: „Винаги има план Бе, аз винаги имам планове. Но планът ми сега е да се боря за тази кандидатура“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar