Бизнесменът Димитър Ламбовски искал да разкаже на бившия правосъден министър Христо Иванов за опит да се спре международно разследване срещу високопоставен български политик. Тази версия на репликата: „Изключил съм си телефона, защото тоя се обадил на Маджо“, лансира по Би Ти Ви самият Ламбовски.

„Говорил съм преди две седмици и повече с Христо Иванов, за да се хвърли светлина по разследване, което в момента тече в три юрисдикции. Става дума за високопоставен политик, който доскоро е бил на най-високо ниво в държавната администрация“, каза Ламбовски. Той не назова името му, но призна, че това е „тоя, който се обадил на Маджо“. За обаждането разбрал от трето лице.

Ламбовски участвал в протестите всеки ден, ходел заедно с децата си. „По собствено убеждение съм на протестите“, добави той.

53-годишният крупен бизнесмен, който е бил и депутат от НДСВ през 2001-2005 г., от години е смятан за близък до Младен Михалев – Маджо – знаково лице в могъщата, но несъществуваща вече групировка СИК.

Ламбовски не го отрича. Двамата били в приятелски отношения. Познавали се от средата на 90-те години, видели се преди повече от година.

До 1999 г. Ламбовски е в управата на купената от Младен Михалев – Маджо и хората му Първа източна международна банка заедно с тогавашния акционер в „Интергруп“ и СИК Венцислав Стефанов. Той е и в ръководството на футболен клуб „Славия“, където акционер е Маджо. За него се твърди, че от години живее в Швейцария.

Ламбовски е прокурист на фирма „Интергруп – България“ заедно със Стефан Николов. В „Интергруп – България“ и „Интергруп енд партнерс“ съдружници са Маджо, Красимир Маринов – Големия Маргин, Румен Николов – Пашата и членовете на СИК.

„Сикаджия никога не съм бил. Бил съм 5 г. в управата на банката, бил съм председател на съвета на директорите на „Славия“, каза Ламбовски. Той съжали, че името на Михалев се е намесило в тази ситуация.

С бившия правосъден министър искал да се видят на спокойствие, за да получи съвет и да се даде публичност, ако му бъдат направени пречки да даде определена информация.

Точно преди 5 г. – на 11 август 2015 г., името на Ламбовски попадна и в криминалните хроники. Той откри ръчна граната, закрепена на една от предните дръжки на колата му. Според него тя била за спрашване заради сигнал, който подал за крупна далавера в енергетиката. Заради сигнала и последвалата заплаха той бил охраняван една година от бюрото по защита.

Той е единствен свидетел

на „Осемте джуджета“

Бизнесменът Димитър Ламбовски се появява в третата част на филма на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“. (Наречен е така на името на едноименното заведение на ул. „Шандор Петьофи“ в София – б.р.). Той всъщност е единственият свидетел на „аферата“ около бизнеса на Илия Златанов – доскорошен собственик на най-голямата фирма за асансьори у нас.

Автор на филма е журналистът Николай Стайков. Според него в ресторанта бившият шеф на столичното следствие и настоящ адвокат Петьо Петров и неговата съпруга Любена Павлова – Петрова, също адвокат, се срещали с Илия Златанов. Той говорил с Петров да му помогне във войната, която води със сина си Явор за овладяване на бизнеса с асансьорите, милиони левове и кюлчета злато.

Баща и син воюват от доста време, като Златанов-старши подал сигнал в Специализираната прокуратура срещу сина си, дъщеря си, нейния съпруг и бившата си жена. Твърди, че Петьо Петров и жена му с помощта на техни приближени адвокатки, вместо да му помогнат, опитали да заграбят бизнеса му, хиляди в евро и 35 кг злато, част от него били монети, за 4 млн. лева. При претърсване били иззети от банков сейф 550 хил. евро. Именно тази сума коментира Димитър Ламбовски във филма.

В третата част бившият депутат разказва, че на 9 март 2020 г. негов много добър познат, с когото се познавал от 20 г. покрай Младен Мутафчийски (оръжейник, вече покойник – б.р.), го завел на разговор в „Осемте джуджета“.

В ресторанта го поел господин със силно телосложение, на име Божо. Според Ламбовски въпросният Божо бил охрана на Милчо Бонев – Бай Миле. (Бос в групировката СИК, разстрелян през 2005 г. в ресторант „Славия“ – б.р.)

Там на маса го чакал Петьо Петров и още „един мъж със здраво телосложение, около 110 кг“. Четиримата седнали на една маса и обяснили на Ламбовски, че всичко става със знанието на Димитър Франтишек. (Бивш шеф на Специализираната прокуратура, настоящ кандидат за ръководител на апелативната спецпрокуратура – б.р.) Казали му, че понеже има чист бизнес, трябвало да отиде и да получи „едни пари, които били веществено доказателство по едно дело“.

Ламбовски се почувствал заплашен, защото му споменали „казуса през 2015 г., когато на автомобила му имало закачена ръчна граната. (За тази случка виж горе – б.р.) Затова се „уплашил и разбрал, че трябва да свърши това нещо“.

На 11 март същият негов познат отново го отвел до „Осемте джуджета“, но дошла и адвокатка, която донесла пълномощно и документ, който той трябвало да подпише, че предоставя 650 хил. евро на Явор Златанов, когото той не познавал и не бил виждал. Впоследствие от медиите разбрал за конфликта между баща и син Златанови.

На 16 март по време на извънредното положение заради коронавируса пак имал обаждане от неговия познат. Според документа той поверявал 650 хил. евро на отговорно пазене на Явор Златанов. Той разписал документа в сградата на Специализираната прокуратура. След това си тръгнал.

„Под никаква форма не съм взимал никакви пари“, твърди Ламбовски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar