Г-н Мавродиев ми каза, че ще купи къща за г-н Борисов“. Това каза бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски в интервю за предаването на ТВ1 – „Алтернативата“ в четвъртък (13 август) вечер. Той твърди, че е продал две къщи в Гърция на Стоян Мавродиев (бивш изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР) и бивш председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Сделката била през фирма, регистрирана в Кипър, но от преговорите било ясно че тя е на Мавродиев, обясни Ламбовски. По-рано през деня бившият шеф на ББР отрече, че има имот в Гърция и определи публикации по темата като „клеветническа кампания“.

Къща за Борисов – твърдение на Ламбовски срещу твърдение на Мавродиев

Той заяви, че е готов да седне на детектор на лъжата заедно с Мавродиев и по темата, че едната къща е за премиера Бойко Борисов – стои неговото твърдение срещу това на бившия шеф на ББР.

Ламбовски не коментира детайли кога е станала сделката, нито каква е цената, на която са продадени. Той заяви, че от три от десетте най-хубави къщи в Гърция били негови и двете продал и нямало как да не знае на кого продава. Първоначално в интервюто Ламбовски не искаше да коментира темата и да говори по нея и няколко пъти казваше, че не е споменавал името на Мавродиев.

После той все пак обясни: Продал съм две къщи на кипърско дружество, за което Мавродиев твърди пред мен, че е негово.

Бившият депутат обясни, че въпреки че офшорните компании позволяват скриване на собствеността, може да бъде направена проверка в регистъра в Кипър и че няма как „релациите“ (връзките) към Мавродиев да бъдат прикрити, защото са много. (вижте в края на текста за проверката на „Капитал“. Изданието публикува по-рано през деня в четвъртък свои материали по темата и проверка за връзката между имотите и Мавродиев.)

Ламбовски каза, че той не е говорил за къщата лично с Борисов. „Г-н Мавродиев ми каза, че ще купя къща за г-н Борисов“, заяви бившият депутат и потвърди, че това, което казва е много сериозно.

От разговора се разбра, че третата къща все още е негова, но не беше коментирано дали я ползва и кои са съседите му, дали Мавродиев отсяда в къщата.

Мавродиев: Нямам къща в Гърция, Ламбовски ме рекетира

В четвъртък рано сутринта (7:20 часа) до медиите беше разпространено писмо от имейл в Gmail, подписано от Стоян Мавродиев, в което той заявява, че срещу него се води клеветническа кампания от Ламбовски. „…В определени медии бяха разпостранени анонимни твърдения, че аз притежавам къща в Гърция, а за повече сензационност бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В този компромат няма грам истина“, пише в мейла.

„Дневник“ не успя да се свърже със Стоян Мавродиев по телефона, той не отговори и на есемес дали писмото е изпратено от него и ще коментира ли още по темата. Изявлението му беше цитирано от други медии и засега не е опровергано.

Бившият банкер твърди в писмото, че не притежава къща в Гърция и че е подал там жалба срещу Ламбовски за изнудване, за което е сезирал следствените органи и прокуратурата. „Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен – за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици.“ Мавродиев съобщава още, че в България ще съде медии, които са тиражирали „анонимните съчинения с абсолютни лъжи срещу мен“.

Историята за къщите в Гърция беше публикувана първо в сайта afera.bg във вторник, представена като писмо от анонимен журналист от Би Ти Ви, според когото Ламбовски искал да я разкаже в ефир, но след това се отказал. След това тя е препечатана и в други онлайн издания.

Вижте видео от „Алтернативата“ тук. Интервюто на Ламбовски започва на 30.50 минута

Ламбовски: Гръцки депутати в европарламента ще поемат този казус

В интервюто в „Алтернативата“ преди да говори по темата с къщите, Ламбовски говореше за казус, който ще заинтригува гръцките депутати в европарламента.

„Няма да назова името преди конкретика от разследването, което тече“, отговори той на въпрос по темата и отказа подробности. Той твърди, че става дума за пране на пари, търговия с влияние и по-голяма история.

В понеделник пред Би Ти Ви той заяви, че е искал да разкаже на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов за международно разследване на български политик, който обслужва олигархията. „Говорил съм преди две седмици с Христо Иванов, за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в три юрисдикции – става въпрос за лице, което е много висшепоставено, висш политик, който доскоро е бил на много високо ниво в държавната администрация“, твърди Ламбовски и отказа да каже име.

Интервюто с него беше по повод ситуацията на Орлов мост, когато в живо излъчване във фейсбук, Лабмовски на два пъти каза на Иванов, че „тоя се е обаждал на Маджо“. На следващия ден той не искаше да назове име. А Иванов от своя страна обясни, че не е разбрал какво иска да му каже Ламбовски и по описанията, които дава пред Би Ти Ви се сеща, че бившият депутат е споменавал името на Мавродиев пред него, но не може да се ангажира с никакви твърдения.

От интервюто с Ламбовски в четвъртък не се разбра дали това все пак е казусът с къщите и какъв е проблемът с тях или те са част от по-голям казус или става дума за различна история и как тя е свързана с Мавродиев.

„Искам да видя тази искова молба, че има рекет. Не съм споменавал името на Мавродиев, нито на Делян Пеевски“, обясни Ламбовски в отговор на въпроси по писмото на Мавродиев. Той твърди, че една година или години и половина не е разговарял с него и не помни за какво е било последния път.

Ламбовски определи писмото на банкера като „бълф пред медиите“. Той припомни, че последните 10-14 месеца важно финансово обслужване е минавало през ББР и назова, че кредити са получавали дружества, свързвани с Пеевски, Гайтански (Румен Гайтански – Вълка) и че става дума за стотици милиони.

Премиерът Борисов не е коментирал до момента темата с къща в Гърция и твърденията.

През последните три дни „Дневник“ не успя да се свърже с Димитър Ламбоски, за да коментира и историята с репликата към Иванов и публикациите за сделка с къщите.

„Дневник“ изпраща въпроси на Стоян Мавродиев и правителствената пресслужба по темата.

Кой е купувачът на къщите

Купувач на къщите е фирмата e Vardesco Holdings.

По информация на „Капитал“ тя наистина води много близо до Мавродиев. Седмичникът пише, че „фирмата е почти напълно аналогична на поне още четири кипърски дружества, които притежават компании в България, управлявани от него, преди да се впусне в политиката, а сега от приближени лица като Димитър Младенов и Сашко Павлов. Това са Fortactive LTD, Sciatore Investments, Abbracio Investments и Desinenza Holdings – всичките основани на 13 декември 2012 г. с помощта на услугите на Pelinoksen Counsultants Limited и с директор Стелианос Стелиану. Това важи и за Vardesco с единствената разлика, че регистрацията й е на 22 май 2015 г., което допълнително би помогнало да се датира покупката на първата къща в периода от тогава до средата на 2016 г., когато Мавродиев напуска КФН.

Според документи от кипърския търговски регистър собствеността във всяка от тези компании (включително Vardesco) е поделена между две други кипърски дружества – Galesburg Investments Limited и Trevorton Holdings Limited. Това продължава до 25 март 2019 г., когато на една и съща дата всички те са прехвърлени на Nerites Holdings Limited от Обединените арабски емирства. Това е компанията, която към днешен ден е собственик на основаната от Мавродиев „Юнайтед консултинг“ и още много други свързани компании и за чийто действителен собственик в българския Търговски регистър е посочен кипърецът Костас Андреас Йоану“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar