Първите резултати от работата на Европейската прокуратура ще са налице след поне две-три години, а ръководителката ѝ Лаура Кодруца Кьовеши вече очаква натиск от бизнеса. Но не се притеснява.
Това разказва тя в интервю за агенция „Ройтерс“.

Европейската прокуратура започва работа идния месец. „Мисля, че ще има много големи очаквания, след като институцията започне действително да работи по дела. Но хората трябва да разберат, че достойните резултати ще дойдат след две-три години, когато съдилищата започнат да обявяват финални присъди“, казва тя.

„Определено ще има натиск – след като разследванията започнат – върху институцията и прокурорите. Да не забравяме, че хората, които ползват европейски фондове, са предимно бизнесмени, някои от които имат много власт. Но аз съм много добре подготвена за това и то изобщо не ме тревожи.“

В последните седмици ЕС обсъжда бюджета си за 2020 г., които се състои от близо 160 млрд. евро. Блокът е загубил около 9 млрд. евро в периода 2002-2016 г. заради данъчни измами, гласи доклад на Европейската сметна палата.

Европейската прокуратура, чийто офис ще бъде в Люксембург, ще разследва именно престъпления срещу бюджета на ЕС. Освен Кьовеши в нея ще работи по един прокурор от всяка участваща държава членка – засега 22 от 28. По разследванията националните власти ще трябва да изпращат и свои прокурори.

До голяма степен успехът ѝ ще зависи от това дали Кьовеши ще ги убеди ѝ осигурят екипите и ресурсите, необходими за разследванията.

Как ще работи прокуратурата

Европейската прокуратура ще бъде първият наднационален прокурорски орган с правомощия да провежда разследване и осъществява наказателно преследване на измами и други престъпления, които засягат финансовите интереси на съюза:

– измами, свързани с приходи и разходи

– измами, свързани с ДДС (доколкото са свързани с територията на две или повече държави членки и са на стойност поне 10 милиона евро)

– пране на активи, получени от измами по отношение на бюджета на ЕС

– активна и пасивна корупция или присвояване, които засягат финансовите интереси на ЕС

– участие в престъпна организация, ако дейностите ѝ са съсредоточени към извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС.

Най-малко двама европейски делегирани прокурори ще работят в съдебната система на всяка държава членка в тясно сътрудничество с централата, разположена в Люксембург. Независимостта на Европейската прокуратура ще е от ключово значение за нейния успех: службата не е част от институциите на ЕС и не приема указания от тях или от национални власти.

По правило делото се води от европейския делегиран прокурор от държавата – членка на ЕС, където се смята, че е извършено престъпление. Европейските делегирани прокурори работят под надзора на европейския прокурор от същата държава членка, от името на компетентната постоянна камара, която наблюдава и насочва разследването и наказателното преследване, провеждано от европейските делегирани прокурори. Европейската прокуратура внася обвинителни актове в националните съдилища.

Членки на прокуратурата са 22 държави от ЕС, сред които и България. Унгария, Ирландия, Полша, Великобритания и Швеция отказаха да се включат, макар че могат да го направят по всяко време. Дания също е извън организацията, тъй като според договора ѝ за присъединяване не е длъжна да участва в организации, свързани с правосъдието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar