Агент на ДАНС под прикритие, представил се като адвокат Наско, описа пред съда как 68-годишната Иванка Ройдова се срещнала с него, за да му поръча екзекуция на 6-има свои роднини.

През 2016 г. тя се свързала с него, смятайки го за човек от подземния свят. Поискала да отвлече брат ѝ Стойчо Ройдов, който страда от диабет, и

да го инжектира

с висока доза

инсулин

Така смъртта му щяла да изглежда естествена.

Мнимият убиец трябвало да погуби още 5-има близки на Стойчо – сина и дъщерята Георги и Гергана, зет му и двете внучета. Всичко трябвало да стане навръх Гергьовден.

„Този таен агент е заблудил майка ми. Представил се като адвокат Наско. Тя разговаряла с него, смятайки, че като юрист той ще ѝ помогне да си получи своя дял от наследството от дядо“, заяви дъщерята на Иванка Ройдова – Жана.

Три години след шумния арест на Иванка Жана е убедена, че цялата история е жестоко скалъпена. Майката пък се моли да е жива и здрава, за да докаже, че няма нищо общо с обвиненията към нея.

Миналото лято близо месец тя прекара в сливенския затвор. Твърди, че

там ѝ спретнали

покушение

Сложили нещо върху четката ѝ за зъби и когато започнала да ги мие, ѝ прилошало – едната ѝ страна се вдървила. Била спасена в резултат на намесата на лекаря от затвора.

Сега Ройдова отново се изправя пред апелативния съд в Пловдив, който през юли м.г. замени 3-годишната ѝ условна присъда с ефективна и я прати зад решетките.

ВКС обаче отмени решението заради процесуални нарушения и върна делото обратно в Пловдив.

Следващото заседание е на 18 април с разпит на двама свидетели.

Хората в село Браниполе, където през къща живеят Стойчо Ройдов и сестра му Иванка, продължават да са раздвоени относно семейната сага. Едни не допускат, че Иванка е способна на такова нещо. Други пък се учудват, че човек може да е способен на такава жестокост заради пари.

Иванка сега е наела нов адвокат и с негова помощ се надява да излезе чиста от съдебния процес. Още сънува кошмари от предишното съдебно заседание, когато я арестуваха в залата. Тогава тя изпадна в шок.

„Какво става, къде ще ме водят“, питаше тя предишния си защитник Йордан Давчев, когото замени.

Белезниците ѝ бяха сложени пред дъщеря ѝ Жана. Свидетел на сцената бе и племенницата Гергана, която е била сред набелязаните жертви.

Държавното обвинение продължава да поддържа тезата, че Ройдова е замислила убийството на роднините си заради наследството на баща си Георги Ройдов, починал в САЩ. Подозренията ѝ били, че брат ѝ Стойчо има намерение да прибере цялото има̀не и е влязъл в договорка с болногледачката на покойния Недялка Бързакова. Чуждата жена разполагала с пълномощно да се разпорежда с авоарите на Георги Ройдов, емигрирал, когато Иванка, Георги и сестра им Ана били деца.

След неговата кончина започнала битката за милионите.

Свързвайки се с агента, когото мислела за човек от ъндърграунда, подсъдимата му

предала списък

с имената на

жертвите и 3000

лева предплата

Обещала му 10% от милионите на баща си, когато очисти брат ѝ и неговата фамилия.

Още в окръжния съд ключовият свидетел е дал показания при закрити врата. Сред веществените доказателства беше листчето с имената на набелязаните. Както тогава, така и сега Ройдова твърди, че е невинна. Версията ѝ е, че е взела агента за адвокат, който може да ѝ помогне законно да си получи наследството.

„Обвиненията срещу мен са измислени. Ударът идва от болногледачката на баща ми Недялка. Тя иска да сложи ръка върху наследството. За какво ми е да убивам Стойчо, след като парите не са у него“, казва Ройдова. И допълва, че дори да избие целия род, тя няма да може да получи тези пари.

Твърди, че тезата на обвинението издиша, липсвали доказателства и нямало нито една дума вярна в написаното срещу нея.

При предишния съдебен процес зетят на Ройдова Антон Фътов разказа, че покойният Георги Ройдов още приживе осигурил двете си деца в България и втората си дъщеря Ана, която живее в САЩ.

Милионерът не делял децата си. На всички купил апартаменти. С пари на богатия емигрант близките му придобили офиси, магазини и коли. След като издъхнал, трите му деца разбрали, че на смъртния си одър той написал пълномощно на Недялка Бързакова.

Иванка заподозряла, че брат ѝ Георги играел в комбина с болногледачката и скроила план как да получи цялото наследство.

„Готова съм по всяко време да застана на детектор. Но държа и хората, които ме обвиняват в тези измислени престъпления, също да застанат. Тези, които ме изкарват сериен убиец, добре знаят, че не съм способна на това“, заявява Ройдова.

Нямало изобщо да повярва, ако преди години някой ѝ е бил казал, че ще бъде вкарана в подобен филм. През целия си живот си вадила с честност и труд хляба. Имала само два акта за шофиране без колан. Не можела да си представи, че ще я обвинят в опит за екзекуция на 6-има свои родственици. Докато търкала наровете в арестите и затвора, размишлявала дълго. И установила, че всичко, което се случва напоследък, било подготвено от нейните роднини със съгласието на брат ѝ.

Той от своя страна също не иска нито да я види, нито да чуе за нея.

„Гледал съм я като малка, а тя виж какво искала да ни направи“, коментира Стойчо след ареста на сестра си.

Сметките, в които са милионите на покойния им баща, били в ръцете на болногледачката Недялка Бързакова. Тя се появила преди 15 г. в САЩ и сестра им Ана поверила на нея да се грижи за стария Ройдов. Мъжът страдал от болестта на Алцхаймер и докато бил в болница, подписал документ, с който

дава пълно

попечителство на

болногледачката

Недялка да

държи парите му

Последната воля на покойния била тези сметки да не се отварят до 5-ата година след смъртта му. Този срок изтекъл сега през март.

Иванка е убедена, че въвличането ѝ в пъкления план било, за да не води дело за анулиране на завещанието.

Недялка Бързакова обаче пращала по $ 220 хил. годишно на Стойчо Ройдов – това били лихвите от сметките. Така братът и болногледачката си делели парите, смята подсъдимата. И допълва, че вече е загубила брат си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar