Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник.

Тази позиция изрази вечерта във вторник Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира застрахователния сектор, след като близки на загиналите в автомобилната катастрофа край Своге през август 2018 г. се оплакаха до премиера Бойко Борисов, че застрахователят „Бул инс“ им е платил по едва 10 лв.

До момента КФН е наложила принудителни административни мерки на „Бул инс“ по две жалби на наследници, като компанията е задължена да изплати обезщетения по сключената застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за общински превоз. „Минималната сума за изплащане по тази застраховка според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник“, категоричен е застрахователният надзор.

По-рано пред Mediapool изпълнителният директор на „Бул инс“ Стоян Проданов заяви, че компанията не дължи компенсации на близките на 20-имата загинали българи, защото автобусът е осъществявал „споделено пътуване“, а не „обществен превоз“.

„Проверката на КФН установи, че при завеждане на претенциите на наследниците пред „ЗД Бул Инс“ АД заедно с писменото искане са представени констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), препис – извлечение от акт за смърт; удостоверение за наследници; справка от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и удостоверение за банкова сметка. Относно документ, който да доказва, че пострадалите са били пътници, трябва да се посочи, че в констативния протокол за ПТП се съдържа подробен списък на пътниците в автобуса. В тази връзка документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение“, категоричен е регулаторът.

Оттам съобщават още, че застрахователната компания е поискала от Националната следствена служба (НСС) отговор на следните въпроси: дали е установено наличието на алкохол и упойващи вещества в кръвта на водача на автобуса, дали за автобуса има издаден лиценз – удостоверение на пътно превозно средство за обществен превоз на пътници и дали са изпълнени изискванията за случаен превоз на пътници.

„Съгласно чл. 106, ал. 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се допуска изискване на доказателства, за които може да се направи разумна преценка, че нямат съществено значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят необосновано забавяне и удължаване на процедурата по уреждането ѝ. Поисканите от НСС документи нямат пряко отношение за установяване на основанието на претенциите, а биха имали значение единствено за възникването на правото на регрес на застрахователя. Ето защо, освен неморално, е и незаконно да се отказва изплащането на застрахователно обезщетение поради това, че НСС не е отговорила на запитването, а представените документи са установили основанието на претенциите“, категорична е КФН.

Дружеството „Бул инс“ е обжалвало актовете на КФН пред съда.

Освен двете жалби, по които вече има произнасяне на КФН, пред комисията са заведени още четири жалби на други наследници на загиналите в трагичния инцидент. И по тях са открити производства за налагане на принудителни административни мерки, като следващата седмица ще бъдат издадени решенията на регулатора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar