В сливенския квартал „Надежда“ стотици роми вдигнаха див купон в събота вечерта, алармираха възмутени граждани на града, които разказват, че музиката се е чувала чак в центъра. Причината за празненствата не е бил личен празник, а наложените извънредни мерки заради разпространението на коронавируса в страната. Въпреки призивите да останем по домовете си, за ромите от квартала изолацията се оказала скучно начинание и много трудно за изпълнение, затова решили да разнообразят сивото си ежедневие и да се социализират като си спретнат купон.

Възмутени сливналии от неспазването на мерките срещу коронавируса от страна на жителите на ромския квартал, чиито подстъпи се охраняват от полиция, подадоха сигнал на 112 и до шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Изпратено е било и видеото, публикувано в социалната мрежа. Скоро след това полицията се е намесила и разтурила веселбата.

От Областната дирекция на МВР в Сливен потвърдиха, че в града се нарушават мерките, въведени с извънредното положение, и такива случаи са били установени за периода 20-23 март.

Около 21 часа вечерта в събота, 21 март екипите на полицейския участък в циганския квартал „Надежда“ са разпръснали група лица, които, въпреки забраната, са се събрали на едно място и са нарушавали нощната тишина със силна музика. Три непълнолетни и три пълнолетни лица, са отведени в РУ-Сливен. Три момчета на 19, 20 и 21 години са оставени в ареста за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за нарушени мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест. За същото нарушение на 22 март е образувано досъдебно производство след установяване на повече лица пред заведение за бързи закуски в град Сливен.

В РУ-Сливен са образувани едно бързо и две досъдебни производства за нарушаване на карантината. Полицейските служители са установили двама мъже и една жена от град Сливен, че не изпълнил задължението да не напускат дома си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок, като деянието е извършено по време на извънредно положение. Образуваните производства са под надзора на Районна прокуратура-Сливен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar