Косовските прокурори обвиниха мъж във военни престъпления заради предполагаемото му участие в група сръбски сили, които са екзекутирали най-малко деветима цивилни албанци по време на войната през 1998-99 г., предаде Асошиейтед прес.

Прокурорите заявиха в съобщение, че заподозреният, идентифициран с инициалите М.Д., местен жител от черногорски произход, е бил арестуван днес в село Витомирице, община Печ, на 85 километра западно от столицата Прищина, предаде БТА.

Те казаха, че той е заподозрян, че е бил сред сръбските армейски, полицейски и паравоенни сили, които на 5 май 1999 г. са извършили офанзива в региона, по време на която девет души са били екзекутирани, а други петима все още официално се смятат за изчезнали.

Над 13 000 души, основно етнически албанци, загинаха по време на войната през 1998-99 г. между етническите албански сепаратисти в Косово и сръбските сили. Около 1 милион души бяха прогонени от домовете си преди бомбардировки на НАТО да принудят Сърбия да изтегли силите си от Косово и да предаде контрола над територията на ООН и НАТО.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., призната от голяма част от западните страни, включително САЩ, но Сърбия, подкрепяна от съюзничките си Русия и Китай, отказва да я признае.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar