Петима депутати от италианския парламент и около 2 000 кметове, губернатори и членове на местни парламенти са взели бонус от 600 евро. Тези средства правителството отпусна като помощи за гражданите, чиито работни места пострадаха от коронавирусната криза, пише вестник „Ла Република“.

Измамата е разкрита от Комисията за борба с корупцията и предизвика гневна реакция от страна на всички политически партии и институции.

Според председателя на долната камара на парламента Роберто Фико, „членовете на парламента като народни представители имат морални ангажименти, а не само законови“.

Министърът на външните работи Луиджи ди Майо е на мнение, че „политиците, които са взели бонусите, трябва да върнат парите, да се извинят на италианците и да подадат оставки“.

Председателят на партия „Лига“ Матео Салвини е призовал „който и от депутатите да е направил това, веднага да бъде сменен“.

Засега не са известни имената на депутатите, които въпреки високите си доходи, са взели и пари, предназначени за пострадалите от кризата, за момента се ползват със защитата на закона за личните данни, поради което имената им не са публично оповестени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar