БСП предлага единият от българските европейски прокурори да се избира от НС, а другият – от президентската институция, защото това са двете институции, които не ползват европейски пари. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. „На 8 април на заседанието на КСНС предложих да изработим критерии, по които да ги избираме. Управляващите не реагираха, защото отново тихомълком нечие задкулисие трябва да излъчи тези двама души, които да прикриват злоупотреби“, заяви Нинова. По думите й въпросът на въпросите в Европа е върховенството на закона и затова решението е избор на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор.

Нинова е категорична, че втората стъпка за борба с корупцията е нов закон за това. „Предстои избор на нов главен прокурор. Предлагаме разговор за промяна в правомощията му в посока съдебен контрол върху актовете му и прозрачност при избора. Говоря институционално, а не персонално за един или друг човек“, уточни Нинова. Тя посочи, че БСП е проучила европейските практики за прозрачност и контрол върху работата на прокуратурата. Нинова даде пример с Испания, в която има три органа, които упражняват контрол върху държавното обвинение.

„Ако има отговорни държавници, които мислят за справедливост, а не партийни мандатници, които гледат как да се спасят от правосъдие, всеки е добре дошъл да обсъдим предложенията на БСП. Ще разговаряме с всеки, който иска да помогне с ум, със съвет, с опит и познания. Да се хванем за ръце и да си подредим държавата“, призова Нинова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar