Оперативната централа на Националната дирекция за борба срещу мафията в Палермо конфискува по разпореждане на съда в град Трапани 1,5 млрд. евро в недвижимо и движимо имущество на починалия преди две години предприемач Кармело Пати.

Той е от сицилианското градче Кастелветрано, в младежките си години е работел като зидар, а след това основава и е собственик в течение на 20 години на флагмана на туристическия бизнес в Италия – агенцията „Валтур“. Сега в полза на държават преминават управляваните от наследниците на Пати и включени в активите й три известни ваканционни селища на островите Сардиния и Сицилия, просторно голф-игрище недалеч от намиращата се източно от Рим лятна папска резиденция „Кастелгандолфо“ и 4000 декара апетитни строителни терени и паркове. Служителите на Темида в Трапани са жигосали всички тези имоти с клеймото „мафиотски“, тъй като на практика приживе Кармело Пати е бил доверен човек на укриващия се вече 25 години от правосъдието „капо ди тути и капи“ на „коза ностра“ – Матео Месина Денаро.

В списъка на секвистираното имущество фигурират и 25 фирми за производство на електрически кабели – другата доходоносна дейност на Прати, като именно от тях започва разплитането на връзките му с бос №1 на мафията. Защото преди четвърт век, когато Месина Денаро потъва в нелегалност, от сметките на въпросните предприятия са прехвърлени по сметки на местния синдикален Санто Саке 1 млрд. лирети или около 500 хил. сегашни евро. Антимафиотите обаче разкриват, че профсъюзният активист е „пощенска кутия“ на потъналия в дън земя бос и се грижи за безметежното му битуване на преследван от закона престъпник. После пък става ясно, че Пати разширява империята си благодарение на протекцията на мафията, като нейни хора му осигуряват строителни терени, банкови кредити и т.н. Дълго време пък дясна ръка на могъщия туристически предприемач е бил Микеле Аланя – зетя на родения също като Пати в градчето Кастелветрано Месина Денаро. Принадлежността на собственика на „Валтур“ към сицилианската мафия е потвърдена и от нейния „бивш министър на строителството“, а сега разкаял се престъпник Анжело Сиини. При разпит той даже споменава, че някои от митичните й босове като например Бернардо Провенцано, казвали съвсем на истина, че винаги можели да отидат на почивка в курортите на „Валтур“ и никой да не го разбере…

Според началника на Националната дирекция за борба с мафията генерал Джузепе Говернале небивалата като обем конфискация на имотите на фамилията Пати доказва намерението на държавата и на силите за сигурност да атакуват безкомпромисно организираната престъпност в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar