Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) иска конфискация на имущество на бившия ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев, съпругата му и двете му дъщери на обща стойност 1 738 864,68 лв. Това пише в съобщение на Софийския градски съд в ДВ, бр. 63 от 9 август 2019 г. Съдът е завел дело по искането на КОНПИ, а в съобщението са разписани подробно и в детайли конкретните суми в евро и лева от сметките на Митев и преките му роднини в 4 банки, в ДФ „Елана Фонд Свободни пари“, както и недвижими имоти на четиримата в София и в провинцията, за които се иска конфискация. Делото ще се гледа в открито съдебно заседание на 20.02.2020 г.

Срещу акад. Митев и главния секретар на вуза Алексей Алексеев имаше заведено и друго дело – за злоупотреби и неизгодни сделки за над 1 млн. лв. Прокуратурата бе поискала 6 г. затвор за Митев, но той бе оправдан първо от Софийския градски съд, след това – през ноември 2018 г., и от Апелативния съд. А прокуратурата бе поискала 6 години затвор.

Завчера пък се разбра, че Специализираният съд е намалил от 200 на 100 хил. лв. паричната гаранция на акад. Ваньо Митев по още едно дело, което се води от януари 2018 г. срещу него и още петима души. По него прокуратурата обвинява шестимата за противозаконно приемане в МУ-София на чуждестранни студенти от арабски произход със съмнителни документи за средно образование и без конкурсни изпити, но срещу пари. Акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС на 19 януари (запечатани кабинети, разпити, иззета документация) установи, че чужденците са плащали по 50 000 евро. Специализираната прокуратура внесе обвинение за организирана престъпна група в МУ, заплашваща националната сигурност, тъй като въпросните чужденци със статут на пребиваващи в България студенти са можели да обикалят Европа и да се свързват с ислямски клетки. Сред тях има и хора с присъди за кражби и разследвани за грабеж и дори за убийство. Основен свидетел по това дело бил… Алексей Алексеев. На 29 януари 2018 г. говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че един от обвиняемите недопустимо е заплашвал членове на разследващия екип на прокуратурата – щели „да плачат с кървави сълзи“.

Не е известно дали някой е плакал, но Специализираният съд сега е върнал делото на прокуратурата за отстраняване на неточности в обвинителния акт и посочване на конкретни нарушения. Наполовина са намалени гаранциите и на останалите петима подсъдими.

Сагата с МУ-София има вече петгодишна история. Още през септември 2014 г. БТА съобщи, че управата на швейцарския град Киасо алармира за изнесено обучение на МУ-София в него, което минава през италианското висше училище ЧЕПУ и заобикаля строгите закони на Швейцария за медицинското образование. През септември 2016 г. одитен доклад на МОН установи нарушения в университета, особено сериозни при приема на чуждестранни студенти и в т.нар. образователен франчайз на МУ с вузове в Кипър, Швейцария, Германия. Проф. Митев обяви одита за масирана атака срещу МУ от страна на тогавашния министър Меглена Кунева и главния секретар на министерството тогава, днешния му титуляр Красимир Вълчев. Разследване на ДУМА в Италия през лятото на 2016 г. пък установи, че ЧЕПУ всъщност е частна фирма, която незаконно набира студенти за МУ-София, а отгоре на всичко е фалирана, след като е заподозряна в Италия за връзки с мафията. Образувала е обаче дружество „Студиум“, което поело връзките с проф. Митев. По същото време самият Ваньо Митев докара в София хора от ЧЕПУ да се хвалят пред журналистите как прекрасно работят заедно!

Нов екшън в МУ се разигра през октомври 2016 г. Новият ректор проф. Вихра Миланова, избрана през април с пълно мнозинство в Общото събрание след изтичането на мандата на Митев, поема ангажимент да прекрати безобразията. Група около проф. Митев и главния секретар Алексеев решава, че тя трябва да бъде елиминирана. Митев провежда незаконно заседание на Академичния съвет и в разрез с правилника на вуза се свиква Общото събрание за сваляне на Миланова. На 11 октомври 2016 г. пред очите на поне 20 журналисти се разиграха срамни сцени, събранието бе закрито, без това да е гласувано, частни охранители вардеха фоайето пред залата, в нея бяха вкарани 6-7 полицаи, директорът на Александровската болница проф. Костадин Ангелов бе буквално изхвърлен отвътре заради несъгласие с преврата, не можеше да се разбере какви хора пускат бюлетини в урните. В крайна сметка бе обявено, че Миланова е свалена, а за ректор е избран проф. Виктор Златков, който се оказа… брат на бившата съпруга на Бойко Борисов. Урните с бюлетините бяха отнесени в неизвестна посока. МОН поиска проверка на избора, но от вуза му отказаха. И се оказа, че кутиите с бюлетините са пребивавали 6 дни лично у новия ректор, а след това те бяха „отворени“ театрално пред журналисти. Срещу преврата се обявиха Асоциацията на университетските болници и Националното представителство на студентските съвети.

Самият Борисов тогава реагира гневно във фуйсбук, защото нямал роднинска връзка с „въпросния човек“ и от 30 години нямал „никакъв контакт с въпросната фамилия“. Очевидно обаче Борисов е лелеял дълбоко в себе си топли чувства към „въпросния човек“ и „въпросната фамилия“, понеже, когато на 21 юли 2019 г. той шумно кръсти внуците си в храма „Св. Петка“ и се похвали във фейсбук, на снимките зад рамото му ясно се видя щастливо усмихнатият проф. Виктор Златков. Толкоз за роднинствата и техните последици.

Дали ще разберем един ден кой всъщност гони черни котки в тъмна стая и кой държи ключа – КПКОНПИ, прокуратурата, съдът или някой друг…

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar