Конституционният съд образува дело и предстои да се произнесе по искането на депутати БСП за това легитимно ли е решението на Народното събрание, с което поставени под задължителна изолация или карантина заради коронавируса депутати могат да участват онлайн в заседания. Жалбата бе подписана от 54 народни представители и внесена в съда на 20 ноември.

Според левицата решението противоречи на конституцията, в която е записано, че пленарните заседания започват, когато „присъстват повече от половината народни представители“.

В началото на месеца ГЕРБ предложи депутати, поставени под карантина, да могат да работят от вкъщи, което стана възможно, след като парламентът гласува промени в правилника си. Според новите правила депутати, поставени под задължителна изолация, ще имат възможност да използват видеоконферентна връзка, за да се регистрират, да участват в гласувания и да се изказват по време на дебатите.

Според БСП, ако Конституционният съд обяви решението за противоконституционно, това ще постави под съмнение всички взети решения и приети законопроекти, гласувани, след като беше дадена възможност за дистанционно участие в пленарните заседания.Според юристи, с които „Дневник“ разговаря, техническото решение за гласуване не е основание Конституционният съд да обяви за противоконституционно дадено решение на депутатите. По тяхно мнение то гарантира личното и явно гласуване, каквото изисква конституцията.

„Дневник“ следи на живо ситуацията с разпространението на коронавируса в България – тук
По-важните новини по темата от света – четете тук

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar