Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ започва проверка и на регионалния зам.-министър Николай Нанков, която е идентична на тази за безплатното жилище на финансовия министър Владислав Горанов. Антикорупционният орган се е самосезирал днес по медийни публикации и започва проверка, съобщи шефът му Пламен Георгиев пред депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Според публикации Нанков, който беше и министър на регионалното развитие доскоро, живее без да плаща наем в жилище на фирма, която печели европроекти.

По отношение на проверката за апартамента на финансовия министър срокът даден от прокуратурата, е за 18 декември, но КПКОНПИ ще приключи дори преди това, каза Георгиев. Прокуратурата ще преценява дали има корупционно престъпление, отделно тече проверката за конфликт на интереси – за наличие или липса на конфликт на интереси, уточни той.

„Има доклад въз основа на медийни статии и предстои започване на проверка отново за конфликт на интереси“, потвърди Георгиев в отговор на въпрос от депутатката от БСП Кристина Сидорова какво прави комисията по случая с Владислав Горанов и Николай Нанков.

Срокът е двумесечен, припомни шефът на антикорупционния орган, като допълни, че той може да се удължи с още един месец, ако случаят е правно сложен.

В отговор на въпроса за проверката на финансовия министър Пламен Георгиев посочи, че указанията на прокуратурата във връзка с проверката за корупция са почти изпълнени и ще бъде докладвано на прокуратурата още преди срока 18 декември. Проверката за конфликт на интереси обаче продължава и тя вече е също по самосезиране на КПКОНПИ.

Депутатите похвалиха работата на антикорупционния оган, а Пламен Георгиев обяви, че утре изпраща на шефа на комисията Борис Ячев предложенията на КПКОНПИ а промени в закона, които да направят работата й по-ефективна.

Ячев подчерта, че народните представители имат готовност съдействат за редакция на закона една година след приемането му, а Георгиев увери, че вече е провел и предварителен разговор с шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Предложенията за промени в закона са въз основа на бележки от структурите на комисията в страната и още утре ще бъдат изпратени на депутатите, допълни Георгиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar