„Какво му е на герба. Законът си е закон. Формулировката в конституцията е достатъчна. 30 години този текст си стои така. В момента, в който някой пипне текста ще се надигне вой, че променяме герба. Законът е приет след приемането на Конституцията и е нормално в него всичко да е описано по-детайлно.“ Така правосъдният министър Данаил Кирилов отговори на въпрос на „Труд“ дали ще оправят гафа с чл.4 в проекта за нова конституция. Въпросният член е взет директно от сегашната конституция и гласи следното: Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит.

Шест години депутати водиха ожесточени спорове по проекта за нов герб. Казваха, че лъвът напомня емблемата на автомобили „Пежо“. Питаха и КС, който разреши промени в един от символите на държавата. Накрая, през 1997 г. депутатите приеха закон за герба. В него лъвът в щита е коронован, а отстрани има още два лъва.

Гафа с герба в проекта за нова конституция днес бе принудена да коментира и вицепремиерката Екатерина Захариева. „За герба спора чух вчера, но така или иначе този текст е такъв откакто е приета конституцията. Аз не съм редактор, има юристи редактори“, заяви Захариева. Тя обясни, че „вижда много повече грешки в проекта освен описанието на стария герб на България, преписано от конституцията от 1991 г. „Има грешки в новата конституция, видях и много повече от тези, които се забелязаха в публичното пространство, но те ще се изчистят“, коментира тя с сутрешен блок. По думите й се е бързало проектът да бъде внесен сега, за да се разсеят спекулациите, че ГЕРБ иска да протака.

Захариева обясни, че на 2 септември, когато е и първият работен ден на депутатите, трябва да се види дали ще има подкрепа за предложението на ГЕРБ. И ако 120 депутати се подпишат под проекта за нова конституция, то още тогава ГЕРБ имали готовност да подадат оставка.

Красимир Ципов, зам.-председател на ГЕРБ:

Точните предложения ще станат ясни по-късно

Какви всъщност предложения за промени в Конституцията ще бъдат внесени, ще стане ясно по-късно. Причината е, че предстоят разговори с всички парламентарни групи и независими депутати. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

По повод изказването на президента Радев, в което той заяви, че проектът за конституция е „недоносче“, Ципов коментира: „Нека да видим какво предлага президентът и по отношение на Съдебната власт и по отношение на всички важни конституционни разпоредби“, призова Ципов.

Готовност

С легитимно представителство на протестиращите ще преговаря ГЕРБ

ГЕРБ имат готовност за преговори с протестиращите, на които да обсъдят техните искания за промени в конституцията. Това стана ясно от думите на шефа на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пред БНР. Тя обаче подчерта, че ще водят разговори с „легитимни представителство“ на протеста. „Да излъчат легитимно представителство, което комуникира предложенията, които протестът има за излизане от ситуацията“, призова Дариткова. Тя бе категорична, че „демократичните искания и права трябва да се реализират без да се преча на реализирането на демократичните права на всички останали граждани“. Дариткова отхвърли тезата, че няма чуваемост за исканията на протестиращите.

Становище на левицата

Проблемът е в изпълнението на основния закон

БСП няма да участва в консултации за „нова“ конституция

БСП няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за провеждането на Велико Народно събрание и промени в конституцията. Отхвърляме поканата за консултации по представения текст за „нова“ конституция, заявиха в свое становище от партията.

Социалистите настояват всички институции да се придържат към своите правомощия за защита на градския мир, както и за свободни и честни избори. БСП призова хората открито да изразяват своето недоволство в мирен протест, което да направи невъзможни промяната на законодателството в конституцията и провеждането на ВНС.

Повече от 40 дни продължават протестите срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България, напомни проф. Янаки Стоилов в централата на БСП и посочи, че левицата подкрепя исканията на протестиращите – оставка на правителството и на главния прокурор.

Той изтъкна, че БСП е партията, която е изиграла решаваща роля за действащата конституция. Социалистите застават в защита на сегашния основен закон. Проблемът не бил в съдържанието на Конституцията, а в нейното изпълнение, посочиха от левицата.

Янаки Стоилов каза още, че необходимите промени в съдебната власт не могат да бъдат алиби в предприетия от управляващите ход.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar