Зам.-министър може дългосрочно да поеме ръководството на правосъдното ведомство, след като министър Данаил Кирилов подаде оставка вчера. Това е един от обсъжданите варианти в управляващата коалиция.

Възможно е да няма нов титуляр за поста до началото на ноември, когато се очаква правителството да подаде оставка. Това обаче ще бъде решено от коалиционния съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Така Кирилов ще остане министър в оставка до ноември и няма да има гласуване за това в парламента. Той обаче няма да изпълнява функциите си.

Оттеглянето на Кирилов бе огласено след негов тежък разговор с премиера. Борисов обаче ще вземе решение дали да приеме оставката едва след разговори с коалиционните партньори. Причината е, че премиерът не иска в този важен политически момент да се кара с тях, че сменя министри, без да ги пита, каквито критики те вече му отправяха.

Запознати разкриха, че Борисов като цяло

бил много

недоволен от

Кирилов

и най-вече от изявите му в социалните мрежи и невъзможността му да си сдържа нервите. Министърът често влиза в онлайн спорове с протестъри и противници на правителството – роля, каквато не прилягала на поста му.

Преди време Борисов дори забрани на Кирилов въобще да ползва фейсбук. Повод тогава стана коментар на министъра по адрес на лидера на ДБ Христо Иванов и акцията му пред „Росенец“, в който той го нарича „СпонджБоб Квадратните гащи“.

Чашата преляла с думи на Кирилов от понеделник. Тогава след националната среща на магистратите, организирана от главния прокурор Иван Гешев, министърът обяви, че има списък на 250 души, които го наричат Барни Ръбъл и ще публикува имената им: На мен ми викат година и половина Барни Ръбъл напоително всички членове на една политическа партия. Аз за няколко часа нарекох колега-политик Спондж Боб и виждате каква е реакцията. Колко честолюбива, колко истерична…

Тутакси във фейсбук бе създадена „Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл“, в която към вчерашна дата членуваха 19 600 души. След новината, че той се оттегля, в групата иронично питаха на кого ги оставя и кой сега ще пише новата конституция.

Междувременно Кирилов бе забъркан в поредния онлайн скандал, след като късно във вторник беше публикуван негов пост от миналия декември. Роси Михова пише в коментар под друг пост, че ѝ е жал за хората, на които Кирилов е министър. А той ѝ отговаря: Идея нямате на мен колко ми е жал за Вас, уважаема госпожо. Сега можете да се оплачете, че сте репресирана и потисната и цялата безумно красива сган да ви е съпричастна. Успех в това споделено страдание.

Точно неуместните коментари на Кирилов станаха повод още на 22 юли, когато се обсъждаха вариантите за рокади в кабинета „Борисов 3“, името му да се спряга като един от сигурните, за когото партньорите и от трите партии са склонни да бъде сменен. „24 часа“ написа за настроенията срещу него още тогава.

Кирилов напуска поста в момент, в който ГЕРБ работи по вариант за нова конституция. Той е един от авторите на предложените текстове.

Много от

депутатите бяха

изненадани от

решението

му да се оттегли, а някои защитиха юридическата му експертиза.

Фотографът и един от организаторите на протестите през 2013 г. Виктор Димчев, който сега брои хората на площада, също защити министъра във фейсбук: „Подава оставка, след като беше смлян от пропагандната машина на опозицията. Нямам основание да харесвам този човек, нито да му симпатизирам след сериите невпечатляващи изяви. Няма как обаче да не забележа как личността му беше опозорена от хора, които твърдят, че се борят за морал и чест. Същите хора опозоряват когото смогнат чрез платена графична и вербална пропаганда, серии от акции, мерки и действия, които в крайна сметка превръщат в зеленчук всеки политически противник“.

Бял хакер“, „обърнат файл“ и Спондж Боб белязаха дните му на министър

Още в деня, в който Данаил Кирилов бе обявен като номинация за правосъден министър, той стана обект на подигравки. Причината бе, че след като премиерът го посочи за поста, двамата се ръкуваха, а Кирилов се наведе, за да му целуне ръката. Борисов я дръпна, но видео от момента разсмя социалните мрежи.

Няколко реплики на Кирилов на 4 юли м.г. пък и до днес са повод за шеги. Той отиде да види как се разпределят делата във Върховния касационен съд, с чийто председател Лозан Панов често влизаха в словесни сблъсъци. Министърът нарече процеса „джуркане“.

След като 10 минути системата бе неактивна, при опит да се използва отново, тя изписа „грешка“. Обясниха му, че това е защитен механизъм, но Кирилов се скара на служителя на ВКС. Той отговори, че разпределението се поддържа от ВСС. „Защо говорите тогава за системата?! Извинете, но по този въпрос вие нямате ниво, за да го обсъждаме заедно!“, рязко отговори Кирилов. „Видяхме, че има техническа грешка в процеса, че се рестартира изборът – т.нар. джуркане. Видяхме, че колегите отказаха да извършим техническа провокация върху системата!“, продължи той. И определи обяснението на служителите като „артистично изпълнение“. Затова поиска „бял хакер“, който да провери системата.

Месец по-рано Кирилов отново разсмя публиката. „При нас файловете винаги са преобърнати. Даже сега го преобърнахме този файл, за да стане закон за допълнение на Наказателния кодекс, и аз за това не мога да си намеря предния, където си записах още неща“, каза той на форум, на който се дискутираха промени в НПК, които да позволяват процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на 3-мата големи в съдебната власт.

Фейсбук постът на Кирилов за Спондж Боб не е първият, който беше широко обсъждан в медиите.

„И този бил по-красив от мен. А колко умен!? Новото (юридическо) острие на ДБ в СОС. Знае какво е pdf файл и машинно четим формат. Поздравления, с аплаузи“, написа на 9 март правосъдният министър и сложи снимка на бившия съдия и член на Столичния общински съвет Методи Лалов. И го прати на тенис, „за да поотслабне малко“.

Кариерата му започва в БСП, бил е адвокат на Жан Виденов, а в изпълнителната власт влиза при царя

– На 5 април 2019 г. е избан за министър на правосъдието

– От 10 май 2017 г. до избирането му за министър е председател на Комисията по правни въпроси в парламента. Бил е на същия пост от 2014 до 2017 г.

– Депутат от ГЕРБ в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание

– От 2009 до 2013 г. е областен управител на София-град

– От 2003 до 2007 г. е член на Столичния общински съвет, избран като кандидат на БСП

– От 2001 до 2003 г. оглавява кабинета на Костадин Паскалев, министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Симеон Сакскобургготски

– Преди да започне да се занимава с политика, работи като адвокат. Любопитен детайл е, че през 1998 г., едва 28-годишен, е бил защитник на бившия премиер Жан Виденов по дело, заведено от банкера Атанас Тилев. В интервю за в. „Стандарт“ през 2007-а Кирилов споделя: „Станах член на БСП през 1997 г. – във времената, когато всички бяха станали сини“

– Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със среден успех 5,75

– Роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar