Полицията в Кипър започна първото по рода си разследване за евентуално престъпление заради неадекватно лечение на пациенти с коронавирус, довело до смърт. Оплаквания за непрофесионална лекарска намеса и случаи с фалшиви сертификати за ваксинация предизвикаха широк обществен отзвук.

Конкретният случай, за който главният прокурор на Кипър даде указания за започване на разследване, e смъртта на 46-годишен мъж с коронавирус.

Негови близки публично обвиниха „лекар-шарлатанин“, предписал му „коктейл от лекарства и витамини“ в домашни условия, с което се е забавило навременното му лечение в болница.

Четирима мъже на възраст малко над 40 години починаха от коронавирус в Кипър само за два дни в края на тази седмица.

Случаите отвориха остър обществен дебат за неадекватно лечение на инфекцията, със сигнали срещу лекари, които съветват пациентите си да не се ваксинират и при коронавирус ги лекуват по свои собствени, ненаучни и неоторизирани протоколи.

От Министерството на здравеопазването и Кипърската медицинска асоциация заявиха, че ще предприемат необходимите действия срещу лекарите, нарушили медицинската практика, след полицейските разследвания. Те призоваха гражданите да предоставят информация и официални жалби при подобни инциденти.

Продължава и полицейското разследване за издадени фалшиви сертификати за ваксинация, което засяга петима лекари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar