Полски съд постанови, че антикомунистическият дисидент и бивш президент на Полша Лех Валенса трябва да се извини на лидера на управляващата партия по дело за клевета, съобщи Асошиейтед прес.

Ярослав Качински, влиятелният председател на управляващата партия „Право и справедливост“, заведе дело срещу Валенса заради негови постове в социалните медии с обвинения срещу Качински за самолетната катастрофа в Смоленск през 2010 г.

Тогава при падането на президентския самолет загинаха неговият брат близнак – тогавашният президент Лех Качински, и още 95 души, висши политици и военни.

През 2016 г. Валенса обвини Качински, че воден от желанието си да командва, е настоявал в разговор по телефона, че самолетът трябва да се приземи въпреки гъстата мъгла. Такива обвинения бяха отправени и от критици на Качински, но не бяха доказани.

Съд в Гданск днес се произнесе, че Валенса трябва да се извини на Качински чрез различни платформи – по радиото, в социалните медии и в лично писмо.

Съдът намира, че мнението на Валенса, изразено във Фейсбук, прекрачва границите на свободата на словото и уронва репутацията и достойнството на Качински, предаде ДПА. Според съдията докладчик по делото Валенса не е посочил никакви доказателства в подкрепа на твърдението си за Ярослав Качински.

Качински бе поискал Валенса да плати 30 000 злоти (8000 долара) за благотворителност, но съдът не прие това.

Нито един от двамата политици не бе днес в съдебната зала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar