Веднага след като в петък стана ясно, че разследващият журналист и член на Антикорупционния фонд Николай Стайков е бил подложен на телефонен тормоз, а жилището му – на вандализъм, обажданията с питания за ковчези и погребални венци, са спрели като по команда.

Това съобщи Стайков във фейсбук профила си, като разкрива повече подробности около случая и дори публикува запис на едни от разговорите на „погребални теми“. Той благодари за вниманието и подкрепата и обобщава ситуацията към момента.

„Телефонният тормоз на погребални теми спря като по команда след централните новини на бТВ, които съобщиха за това. Точно 24 часа след като започна, също като по команда, от различни номера и с различни гласове. Което пък беше два часа след като изпратих един мейл с въпроси и се обадих на един мобилен номер, публично наличен в интернет регистър. По този въпрос – моля за малко търпение“, пише Стайков.

Той разказва как в четвъртък вечерта с яйца са били замеряни прозорците и фасадите на къщата, в която живее семейството му, и друга на най-близките им роднини, в която всеки уикенд са децата му. Двете жилища са на разстояние 20 км една от друга.

„Посланието, съчетано с питане за бели ковчези и венци на всеки 20-30 минути, е повече от ясно.Причините за този доста некадърен опит за сплашване ще станат ясни съвсем скоро, не непременно по институционалния път“, заявява журналистът.

Той изказва „огромни благодарности за всички, които ни подкрепят, пишат, споделят и дори канят на гости“. „Казват, че силата на малкия човек е в закона, но когато това не работи, остава само публичността. Това обаче няма как да работи винаги, нали.“, посочва той.

За публикуваното в профила му видео с поредното обаждане до погребална агенция „Стайкова“ той обяснява, че е „едно от тези обаждания, което може и да ви се стори дори малко забавно, но уверявам ви, че това е само първия път“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar