Картината на Джаксън Полък, открита преди месец в София, май е фалшива, научи „24 часа“. Тя не е била предлагана за продажба именно защото посредникът се усъмнил в нейната автентичност.

С мъжа, който е над 50 години, се свързали гърци. Те му казали, че искат 10 млн. евро за платното. Дали го на българина, който видял, че липсват документи. За да му ги предоставят, дори направил среща с тях в София. Получил само част от тях.

Актрисата, за която се смята, че е нарисувана картината, е Лорън Бекол. „Посветена на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит рожден ден 16.09.1949 г.“, пишело на английски език на гърба на платното, съобщи зам. градската прокурорка на София Десислава Петрова. Това е действителният рожден ден на актрисата (за нея – виж карето). Сложен е и подпис на Полък. Не е ясно дали той е истински.

На гъбра има и нещо като история на платното. Според надписите там Бекол е продала картината през 1958 г., а преди да попадне у гърците, тя е била в Румъния.

Пише още, че платното е било в личната колекция на комунистическия диктатор Николае Чаушеску. Било му подарък. Неговият подпис също бил на гърба на картината. Румънски журналисти, потърсени от Би Ти Ви, потвърдили, че автографът изглежда автентичен. Запознати обаче посочиха, че подобни фалшификати с много добро качество могат да бъдат направени лесно.

Любопитно е, че според историята на гърба ѝ картината е била реставрирана преди повече от 20 години. Не е ясно дали това е вярно. Експерти посочиха пред „24 часа“, че е доста нетипично на самото платно да се пишат подобни неща. Практиката била да има отделни документи за всяка сделка и интервенция по творбата.

„Да, посвещение на гърба, когато е личен подарък, може да има, но след това не се запазва като практика да се пише на кого е била“, посочи експерт, пожелал анонимност. Според него българин не би купил платното, ако не е сигурен в неговия произход.

По разследването у нас се работело повече от месец, обясни прокурор Петрова. Има и експертна справка, която показва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г. Полезен би бил анализ на свързвателя на боите, но такъв не бил възможен в момента, добави зам. градската прокурорка.

Посредникът не е обвинен. Той е съдействал на разследването. Според запознати е лежал в затвора, но не за подобна дейност. Бил приближен до известен колекционер на антики.

За да се установи дали платното е истинско, щяла да се ползва и международна помощ, включително европейски заповеди за разследване. Целта им е да се проследи движението на картината.

Според запознати с пазара сумата, за която първоначално бе оценено платното, в случай че е оригинал – 50 млн. евро, не е нереалистична. В света обаче имало много малко експерти на Полък и те щели да искат минимум 500 000 евро, за да погледнат творбата.

Акцията, при която е открита, е съвместна с Гърция и е под надзора на Европол.

Актрисата има „Златен глобус“. Тя е последната съпруга на легендата Хъмфри Богарт

Лорън Бекол е сред най-известните актриси от класическия период на Холивуд. Звездата е родена като Бети Джоуън Пърски на 16 септември 1924 година в квартала на Ню Йорк „Бронкс“. Връзката с историята с българската картина е, че и двамата ѝ родители са евреи, но майка ѝ е пристигнала в САЩ от румънския град Яш, където е родена. По бащина линия пък има роднинска връзка с Шимон Перес, бивш премиер и президент на Израел.

През 1941 година Бекол се записва на уроци по актьорско майсторство в родния си град. По това време за кратко се среща с Кърк Дъглас, който все още не е добил световна слава. На следващата година дебютира на „Бродуей“ още ненавършила 18 години. Започва да се изявява и като модел, има сесии за корици на издания като „Вог“ и „Харпърс Базар“.

Дебютира в Холивуд през 1944 година. По това време вече е избрала за първо име Лорън, а Бекол е вариация на моминското име на майка ѝ. Тогава тя вече се е развела с бащата на актрисата, а двамата не са се виждали от години.

Дебютът ѝ е в екранизацията на романа на Ърнест Хемингуей „Да имаш и да нямаш“. Там Бекол си партнира с Хъмфри Богарт, който е на върха на славата си след излезлия 2 години по-рано „Казабланка“.

Смята се, че на снимачната площадка искрата между двамата припламва и Богарт се развежда на следващата година. Почти веднага се жени са 25 години по-младата актриса. През 1949 година тя му ражда син, а след още 3 години и дъщеря. Бекол остава с актьора до смъртта му през 1957 година.

След това има кратка романтична връзка с Франк Синатра. През 1961 г се жени за актьора Джейсън Робардс, от когото има едно дете.

Чак през 1996 г. Бекол постига най-големия си успех. Тогава получава „Златен глобус“ за поддържаща женска роля във филма „Огледало с две лица“. Въпреки очакванията, че ще грабне и „Оскар“, тя губи.

Актрисата умира през 2014 година в Ню Йорк, месец преди да навърши 90 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Jamesmia
Jamesmia
23 март 2023 14:07
Гост

That’s great. I was impressed by your writing. I am happy to see such a topic. Please come to my blog and read it.

Website: https://marykayintouch.site/