Събарянето на незаконната автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина се отлага за неопределено време, а ако изобщо някога се случи, то ще бъде платено от столичани. Това е е изводът от решението на съдия Вяра Русева от Административен съд – София град по нашумялото дело на общината срещу собствениците на автокъщата.

Съдия Русева обяви за незаконна заповедта на главния архитект Здравко Здравков за събаряне на металните конструкции на автокъщата с аргумент, че няма доказателства кой е собственикът им, научи Mediapool.

Шестте стоманобетонни чадъри (навеси) на „Капитолия“ са обявени за незаконни с влязло в сила решение на Върховния административен съд от юни на миналата година. С половин година закъснение арх. Здравков издаде заповед за премахване на конструкциите, които пазят скъпите автомобили от градушка.

По закон собственикът е длъжен да премахне незаконния обект, а ако откаже, това се прави от общината. След това общината предявява искане за възстановяване на направените разходи от фирмата. Представената публично информация бе, че събарянето на незаконните съоръжения на автокъщата ще струва най-малко 50 000 лева.

Миналото лято върховния съд обяви, че навесите са собственост на „Софтрейд 2003“, която притежава автокъщата. В съдебното решение се твърди, че всички изложени факти са подкрепени от две съдебно-технически експертизи и събраните по делото писмени доказателства.

Година след решението на върховния съд общината най-накрая успя да се организира и да започне събарянето на обекта. В същия ден съдия Вяра Русева от столичния административен съд реши, че трябва да спре събарянето с много странни мотиви. Тя трябвало ѝ време да помисли дали да допусне още една експертиза на доказано незаконния обект в парка. Докато решавала този въпрос обаче автомобилите можело да бъдат повредени, ако няма навеси.

На 22 юни съдия Русева за по-сигурно направо отмени заповедта на главния архитект за събаряне на навесите.

Фирмата вече твърди, че не е собственик на навесите. „Софтрейд 2003“ представя нотариални актове, от които се вижда, че някаква друга фирма е собственик на търговски обект, който се намира на адреса на автокъщата. Предложението е, че може би тази друга фирма е собственик и на навесите, въпреки че те са построени от собственика на автокъщата.

Съдия Вяра Русева приема твърденията на „Софтрейд 2003“ и обявява, че собственикът на „Капитолия“ не е собственик на навесите на „Капитолия“. Съдийката споменава решението на върховния съд, но приема, че въпросът не е бил изследван добре от върховните съдии. Как изобщо е възможно фирма, която не е собственик на съоръженията, да бъде призната за страна по делото за събарянето им, остава неясно. Решението на Вяра Русева обаче е окончателно.

Сега Столичната община трябва да издири кой точно е собственик на навесите и арх. Здравков да издаде нова заповед за събарянето им. Предвид скоростта, с която работи общината, това вероятно ще се случи най-рано след няколко месеца. Това ще завърти нова възможност за обжалване пред същия столичен административен съд. Общият извод е, че събарянето на „Капитолия“ се отлага за неопределено време.

Другата фирма

Подозренията за собственост на навесите падат върху наемателя на терена на автокъщата ЕТ „Минкин – Албена Минкин“. Фирмата ползва имота с договор за наем от 2008 г., който вече едностранно е прекратен от „Софийски имоти“.

Теренът на „Капитолия“ е общинска собственост, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa „Coфийcĸи имoти“ пpeз 1997 г. През 2003 г. общинската фирма продава на ЕТ „Минкин – Албена Минкин“ единствената частна сграда на терена – 88.5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на фирмата според Търговския регистър е Албена Георгиева Минкин – Асил. Именно там е офисът на автокъщата.

От мотивите на съда стана ясно, че дружеството „Софийски имоти“ едностранно е прекратило договора за наем, защото наемателят е нарушил клауза от договора – да не преотдава на трето лице целия имот или части от него без изричното писмено съгласие на наемодателя, т.е. без разрешение от общинската фирма. Такова нарушение е установено по делото.

Парцелът е преотдаден именно на „Софтрейд 2003“, която е собственик на автокъщата. Прави впечатление, че управител на дружеството е Салех Салим Асил – тоест, фамилията му съвпада с Албена Георгиева Минкин – Асил, която е наемателят по договора със „Софийски имоти“. А другият управител е Петър Георгиев. Именно през „Софтрейд 2003“ автокъщата осъществява вноса на коли.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar