Проблемът в България не е толкова в поръчковото приемане на някои закони, а в правоприлагането. Доказателство за недоверието към законодателната ни власт са и отчетените едва 11% подкрепа, равносметка, която Парламентът обяви в последния си работен ден на 25 март. Това коментира в отговор на въпроси на пловдивски юристи, поставени по време на Откритото предизборно студио на Дарик в „Капана“, кандидатът за депутат от АБВ Георги Илчев. От партията отстояват идеята, че прокуратурата трябва да се отдели от съдебната система и да се създаде Съвет по съдебна реформа, в който да участват представители на всички власти в държавата. КПКОНПИ има смисъл да съществува, но не като бухалка срещу бизнеса и неудобни за властта хора, смята още Илчев. Георги Илчев е водач на листата на АБВ в Смолян, председател на партията в Пловдив и 6-ти в кандидат-депутатската листа от 16 МИР.

=========================================

Исканията за реформа в Съдебната система започват да напомнят на искания за перманентна революция у нас. Това заяви по време на Откритото предизборно студио на Дарик юристът Радомир Чолаков, който е кандидат за народен представител и четвърти в листата на ГЕРБ от Пловдив. Според него трябва да се увеличи периодът за обществени обсъждания на различните законопроекти. Дебатът може да бъде между 3 и 6 месеца, преди текстовете да бъдат внесени за гласуване в Народното събрание. В програмата си ПП ГЕРБ предвижда Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две независими колегии – съдебна и прокурорска. На въпрос на пловдивските адвокати, свързан с функциите и целите на КПКОНПИ, Чолаков заяви, че задачата на комисията е да има превенция срещу корупцията и тя трябва да продължи да съществува.

===============

Несигурност, корупция, некомпетентност, самостоятелни разрушителни сили, които действат върху живота на всеки един от нас и превръщането на институциите в бухалка – това са основните характеристики на законодателството в България. „В тази мътилка едрите риби ги хващат само определени хора“. Така съпредседателят на „Демократична България“ и водач на листата за 16 МИР Пловдив-град Христо Иванов отговори на въпросите на пловдивски юристи, свързани с качеството на законодателния процес у нас в Откритото предизборно студио на Дарик радио в „Капана“. Ясно е, че трябва да се ликвидира огромната концентрирана власт в ръцете на главния прокурор, защото неограничената власт означава само едно – неограничена корупция, категоричен е Христо Иванов. Според него, КПКОНПИ не трябва да съществува в настоящия си вид.

=====================================

„Чули ли сте в друга държава 100 000 души да искат оставката на главния прокурор, а той да продължава да си стои в кабинета? Tова е нашият отговор за оценката за Съдебната реформа в България“. Изявлението е на кандидатите за депутати от коалицията „Изправи се! „Мутри вън“ Мария Капон, която е втора в листата за 16 МИР Пловдив-град и водачът на листата за областта Румен Йончев по време на Откритото предизборно студио на Дарик“. Интелигентните хора са наясно, че статуквто има неистовото желание на тези парламентарни избори купеният вот да е с по-голяма тежест, а избирателната активност да е ниска, каза Капон и обясни, че да отидеш до урните не е по-опасно, отколкото да отидеш до магазина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar