Върховният съд на канадската провинция Британска Колумбия обяви присъдата срещу многоженеца Уинстън Блекмор, който имал брак с 24 жени, съобщи вестник The Globe and Mail.

Присъда бе произнесено и срещу многоженеца Джеймс Олър, макар той да имал брак само с пет жени.

Блекмор бе осъден на 6 месеца домашен арест, а Олър на три месеца. Отделно двамата мъже бяха наказани с обществено полезен труд – съответно за 150 и 75 часа.

Първият брак на Блекмор датира от 1975 година. Четири от жените на 61-годишния канадец били на по 15 години, когато се омъжили за него. Блекмор и Олър станаха първите канадски граждани, осъдени за полигамия през последните 100 години, твърди изданието.

Двамата многоженци принадлежали към разколническата мормонска Фундаменталистка църква на Исус Христос от Светите последни дни. Макар тази секта да се е отказала от многоженството в края на 19 век, мормоните фундаменталисти все така се придържат към тази практика.

Канадските власти дълго време не можеха да подведат под отговорност Блекмор, защото това би противоречало на правото за свобода на вероизповеданието. Но през 2011 година по съдебен ред бе решено, че последствията от полигамията дават достатъчно основания да бъдат ограничени религиозните свободи и пред 2014 г. съответните обвинения бяха предявени на Блекмор и Олър.



Линк към новината

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar