Арестуваният за данъчни измами Антон Проданов рязко смени показанията си, след като се разбра, че не е имал цех за месо по времето, когато твърди, че е изнудван да произвежда колбаси за депутата Живко Мартинов

Суджуците за бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов се оказаха фантоми, произведени от фирма, която не е имала цехове, работници и дейност по обработка на месо. Това е изводът от показанията на основния свидетел по делото „Суджукгейт“ Антон Проданов от Добрич, който твърдеше, че е изнудван да произвежда деликатесите. От началото на делото той твърди, че в периода 2012-2013 г. е произвел 4 тона суджуци и други колбаси под натиск от Живко Мартинов, който отрича. В миналото двамата са имали бизнес отношения – Проданов е бил наемател в помещения на бившия депутат.

От началото на разследването през 2017 г. Антон Проданов, който през юни м.г. беше арестуван като лидер на престъпна група за данъчни престъпления, няколко пъти сменя показанията си и хаосът става все по-голям, показа проверка на „24 часа“ в протоколите от съдебните заседания и доказателствата по делото.

По негови твърдения прокуратурата обвинява Мартинов, че го е изнудвал да произвежда суджуци от 1 януари 2012 г. до 31 януари 2013 г. Правил го с фирмата си „Троя 2“ ООД. Това обаче се опровергава от няколко официални документа, приложени по делото. Един от тях е справка на Българската агенция за безопасност на храните. В него е посочено, че в този период „Троя 2“ ООД няма регистрация на цех, търговски обекти и специализирани автомобили за транспорт на храни.

Фирмата на Проданов е имала регистрация в контролната институция за по няколко месеца, но много по-рано – от 4 май до 8 август 2011 г., когато е работила в нает цех, известен в Добрич като „Витабалт“. Другата регистрация на цех за месо е от 3 август до 4 ноември 2011 г., където „Троя 2“ е била под наем в помещение на „Кателина“. Собствениците и на двата

са поискали

от Проданов

да ги напусне

с предизвестия

Друг свидетел – приближеният на Антон Проданов Стоян Ташев, разказва в показанията си, че към началото на 2012-а е бил началник-пласмент на месокомбината на Антон Проданов. Твърди, че Живко Мартинов отишъл там и поискал от шефа му суджуци. Произвели колбасите и на следващия ден му ги доставил. Това се случило два пъти през 2012 г. и веднъж през 2013-а. Справка от НОИ обаче опровергава твърденията му – Стоян Ташев никога не е работил в „Троя 2“ ООД.

Технологът Жулиета Демирева, посочена от Проданов като човека, ръководил процеса по производството на суджука, заявява в показанията си пред съда, че е напуснала работа при бизнесмена от първия ден на 2012 г. и никога не е изпълнявала частна поръчка за конкретен човек. Другият технолог – Елка Захариева, пък напуснала на 21 април 2011 г. Работници, трудили се за кратко в месокомбината на Проданов, са категорични, че

не е възможно

да се произведе

1 тон суджук

за 1 ден,

защото само капацитетът на пълначната машина бил максимум 200 кг. По делото има много показания, които се разминават, но най-големият парадокс е за времето, когато са произведени 4-те тона суджуци, за които е обвинен Живко Мартинов. След получаване на справките от институциите и други документи, които показват, че „Троя 2“ ООД не е имала цехове и машини да направи деликатесите, Антон Проданов рязко сменя показанията си. Това се случва на последното заседание по делото на 21 февруари т.г.

„Суджуците не са давани 2012-2013 г., а 2010-2011“, заявява изненадващо Проданов. Това обаче поставя прокуратурата в деликатно положение, защото обвинителният акт е за първия период. От 2017 г. Проданов и трима от приближените му посочват категорично пред прокуратурата и съда, че суджуците са произвеждани и носени на Мартинов от 2012 до 2013 г. Оказва се, че ДАНС са знаели по-добре кога се е случвало това. Ето какво заявява Антон Проданов пред съда на 21 февруари:

„Казаха ми, че това е било 2012 – 2013 г., като им казах, че не съм сигурен. В следващия момент те ми казват: „Ние имаме достатъчно доказателства, че е 2012 г. и 2013 г., имаме и снимков материал, че сте носили суджуци както ти, така и Стоян Ташев“. Пред съда

Проданов

директно заявява,

че служителите

на ДАНС го

заплашили,

че ако не даде показания, ще го вкарат в една организирана престъпна група с Живко Мартинов за това, че му носил суджуци.

Проданов обаче продължава да твърди, че е носил суджуци и е изнудван от Живко Мартинов.

„Единствено, ако може да се промени обвинението за годините, които сме ги объркали“, казва свидетелят. Не става ясно защо е проговорил за 4-те тона суджуци 4 г. по-късно, нито как става объркването за производството им с година и половина разлика във времето. След като се отказва от показанията си и започва да твърди за друг период на изнудването и производството, прокурорът е поискал преразпит и на другите трима свидетели, които категорично са посочили, че събитията са се случвали 2012 – 2013 година. Това са съдружникът на Проданов Ивайло Радев и работниците му Стоян Ташев и Емил Великов. Съдът обаче отказва. Така в материалите по делото остават техните твърдения, че са

произвеждали

и носили суджуци

във време,

когато Проданов

е нямал цехове за

месопроизводство

– нещо, което твърди и той до последното заседание, когато се отмята.

Свидетелят и частен обвинител Антон Проданов и бившият депутат Живко Мартинов са се познавали от Добрич и нещо повече – имали са бизнес взаимоотношения, показват материали по делото и по-точно показания на Мартинов. В тях той твърди, че Проданов има неплатени задължения, включително и към негови дружества – 28 хил. лв. Проданов дължал за наеми, ток и вода, докато е ползвал супермаркет в имот на фирма, в която Мартинов има 50% дял. В миналото Антон Проданов чрез „Агроинвестмънт“ ЕООД е бил наемател и на дискотека в имот на „Вояджър“ ООД, където съдружник е Живко Мартинов. Дългът е за 100 хил. лв. и бившият депутат имал изпълнителен лист.

„Вместо да си плати задълженията, Антон Проданов пристъпи към инсценировка с измислени суджуци, с която започна да забавлява цялата държава“, казва Мартинов в своя защита.

Проданов близък с депутат от БСП

На 25 юли м.г., когато делото „Суджукгейт“ вече е в съда, зам.-главният прокурор тогава Иван Гешев пътува за Добрич за поредната акция срещу организирана престъпна група. Оказа се, че арестуваният като лидер на банда данъчни измамници е Антон Проданов. Той и още 3-ма негови близки са задържани под стража, а първоначалната щета за бюджета от укрити данъци е за над 300 хил. лв. Няколко месеца по-късно го освободиха срещу 100 хил. лв. гаранция, а разследването продължава.
Обвинението за данъчни измами не е ново за Проданов. Той вече е осъждан условно за това престъпление през 2014 г. Срещу него има и други разследвания за укриване на данъци, заради което още през 2013 г. е сезирана антикорупционната комисия. Институцията води дело срещу Проданов за отнемане на имущество за 325 хил. лв. Срещу него и фирмите му има десетки граждански и търговски дела за неплатени сметки и други дългове.
С над 2 млн. лв. е била ощетена и българска банка, научи „24 часа“. Всички дружества на Проданов са със запори и изпълнителни дела, включително и „Троя 2“ ООД, с която е имал цехове за месо за кратко през 2011 г. Запорите са по искане на частни фирми, на НАП, на КПКОНПИ, застрахователни и лизингови дружества. Работници от заведенията и търговските му обекти редовно не са получавали пари и ги търсят по съдебен път. В Добрич Антон Проданов е известен като близък на депутат от БСП, твърдят негови съпартийци. Народният представител често е засичан в компанията на Проданов, а до 2014 г. и в тази на разстреляния данъчен измамник Борислав Манджуков.
„Суджукгейт“ не е единственото разследване, по което Антон Проданов е бил свидетел на прокуратурата. През 2011 г. той дава показания и срещу негов приятел полицай – Руслан Люцканов, показа проверка на „24 часа“ в деловодството на съда в Добрич още през юли м.г., когато спецпрокуратурата проведе акцията си в града. Проданов и полицаят Люцканов били приятели и униформеният ползвал масивите на МВР, за да дава информация на бизнесмена. Веднъж го помолил за данни на мъж, с когото трябвало да сключи договор за цесия. Предварително се уговорил с разследващите, че ще му даде 50 лв. за услугата. Банкнотата била белязана. На маса в заведение Люцканов му дал бележка с данни за мъжа, а Проданов поставил белязаната банкнота под кутията си с цигари. След това станал да плаща сметката и оставил ченгето на масата. Полицаят видял, че Проданов си забравил парите на масата, и ги взел, за да му ги върне, без да предполага, че го дебнат от „Вътрешна сигурност“. Арестуват го с парите. По-късно го съдят, но го оправдават по всички обвинения. След това Люцканов е осъдил прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar