„Всяка система може да бъде манипулирана! Няма система, която да не може да бъде манипулирана!“ Това коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в началото на юли, когато присъства на демонстрация по случайно разпределение на делата във Върховния касационен съд (ВКС). Посещението му във ВКС, освен че направи популярен израза „джуркане на делата“, стана емблематично заради серията от каламбури, които той произведе при опита да внуши, че разпределението на делата в най-висшата съдебна инстанция по граждански, търговски и наказателни дела може да се манипулира.

„Оказа се, че в това ниво на експертиза е специфичен кръгът на експертите. Нарича се т.нар. бял хакер, който прави тестове на системата с оглед различните рискове и приключва със заключения и препоръки как да се преодолеят тези рискове“, обясняваше тогава Кирилов.

Всъщност системата за случайно разпределение на дела е централизирана, а сървърът се намира във Висшия съдебен съвет. За нейното заобикаляне не е необходим хакер, а находчив административен ръководител. Поне това показва практиката в Окръжен съд – Русе. Там със заповед на председателя на съда от 17 юни определени дела не се пускат през системата за случаен подбор, а ръчно се дават на конкретен съдия.

Това е порочна практика, която видимо противоречи на принципа за случайно разпределение на делата, залегнал в Закона за съдебната власт. Нейното съществуване обаче се потвърждава от сайта на системата за случайно разпределение на делата, на който се качват протоколите от всички разпределени дела в българските съдилища.
Именно от качените протоколи се вижда, че от 20 юни т.г. делата в Русенския окръжен съд срещу актове на длъжностни лица по регистрацията към Агенцията по вписванията, вместо да бъдат разпределени автоматично на случаен принцип между всички съдии в търговското отделение, се разпределят ръчно само на един магистрат – Ъшъл Ириева.
Съдия Ириева е в състава на съда от същата дата, в която е издадена заповедта – 17 юни. Тя е командирована от Районен съд – Бяла, със заповед на председателя на Апелативен съд – Велико Търново, с мотив „да се обезпечи частично численият състав на ОС – Русе, включително при формиране на въззивен търговски състав“. Справка в сайта на съда в Бяла за последните месеци преди командироването ѝ показва, че съдия Ириева е гледала предимно наказателни дела.

Заповедта за ръчното разпределение на делата е издадена от председателя на Окръжен съд – Русе, Искра Блъскова, която се пенсионира месец по-късно – на 18 юли. Нейното място е заето временно от Анета Георгиева, която е зам.-председател на съда. Тя очевидно е напълно съгласна със заповедта на своята предшественичка, защото не я отменя.
Преглед на близо 60 търговски дела, разпределени след командироването на съдия Ириева, показва, че заповедта се спазва стриктно и при нея ръчно отиват всички дела по жалби срещу служители на Агенцията по вписванията. На два пъти такива дела са разпределени на случаен принцип на други съдии, но веднага след това са преразпределени ръчно на съдия Ириева. В протокола е записано, че това се налага заради „неправилно разпределение“.

Съдът, който предпочете да мълчи

В понеделник „Капитал“ изпрати въпроси до Окръжен съд – Русе, в които попита дали „ръчното“ разпределение на делата на съдия Ириева не влиза в колизия с принципа на случайно разпределение на делата, залегнал в Закона за съдебната власт, какви са причините и мотивите всички дела от горепосочената група да се разпределят ръчно на един съдия, на какъв принцип е избран конкретният съдия, на когото се разпределят тези дела, и дали съществуват други групи дела, за които се прилага същата практика за ръчно разпределение на конкретен съдия.

Молбата ни беше да получим отговор на въпросите до края на работния ден във вторник, но това не се случи. Търпеливо изчакахме и до днес, но отново не получихме отговор.
Справка в системата за случайно разпределение на делата обаче показа, че от два дни въпросната заповед очевидно не се прилага, а делата по жалби срещу актове на Агенцията по вписванията вече се разпределят на случаен принцип.

Няма конспирация, просто няма хора

Съдия от Русе разказа пред „Капитал“, че всъщност зад целия този сюжет стои съвсем битова история – лошата кадрова политика в съдебната власт и личностни напрежения. В Окръжния съд в Русе има недостиг на кадри и бившият вече председател поискал от председателя на долната инстанция – Русенския районен съд, да командирова някой съдия оттам. Това обаче не се случило – не за друго, а заради напрежение между двамата председатели. По тази причина молбата била отправена до Районния съд в Бяла, само че двамата граждански съдии в този съд отказали да бъдат командировани, защото живеят в Бяла и нямат желание да пътуват до Русе всеки ден. Така поканата стигнала до съдия Ириева, която обаче в Бяла гледа само наказателни дела. Вероятно с цел да бъде облекчена при пренасочването в новата материя е издадена заповедта тя да гледа само еднотипни дела срещу актове на Агенцията по вписванията.

Източникът ни беше категоричен, че зад командироването на съдия Ириева и решението да й се разпределят дела не стоят зависимости или корупционни намерения, а просто в движение е бил решен кадрови проблем. Съдията, с когото разговаряхме, определи Ъшъл Ириева като добър магистрат.
Според практиката на Висшия съдебен съвет нарушаването на принципа за случайно разпределение на делата е дисциплинарно нарушение. Мандат да извършат проверка имат Апелативният съд във Велико Търново (чийто председател е командировал съдия Ириева) и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). „Капитал“ изпрати въпроси до двете институции, за да разбере дали според тях практиката в ОС – Русе, отговаря на закона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar