В началото на 2018 г. дружеството „Ему“ от село Разбойна (община Търговище) получава картбланш за мащабна инвестиция в София. Компанията започва реализация на проекта си за небостъргач с височина 42 метра на име „Резиденс – 63“ в презастроения столичен квартал „Манастирски ливади – Запад“.

Статията е на юридическия сайт „Грамада“ Mediapool публикува историята заради обществения интерес по казуса, поведението на Столичната община и президентското вето върху скоростното отчуждаване на имоти за национални нужди.

Историята

През 2017 г. фирмата „Ему“ от Разбойна купува два имота. Единият е с площ 2555 кв. м, а другият, съседен на първия – с площ 453 км.м. Имотите се намират в близост до бул. „Тодор Каблешков“, но нямат излаз на улица.

Само за седем месеца главният архитект на София Здравко Здравков извършва серия от светкавични действия в услуга на инвеститорите от Разбойна. До 13 февруари 2018 г. подробният устройствен план (ПУП) на терените на „Ему“ е променен. Архитектът ги отрежда за изграждане на нови сгради, включително за небостъргача „Резиденс – 63“.

Причината за промяната – изменение на социално–икономическите условия, настъпило след одобряване на предходния план от 1999 година. Арх. Здравков съгласува инвестиционните проекти (проектите за строеж) и е издава разрешение за строеж на небостъргача с разгърната застроена площ от 10 201 кв.м.

Скоростта, с която действа Столичната община, е удивителна. Проектите за сградата са съгласувани на 25 януари 2018 г., а разрешението за строеж е издадено на 13 февруари. Всичко това става за 18 дни, при това за терени в презастроен квартал, които дори нямат излаз на улица.

„Грамада“ припомня интервю на арх. Здравков от декември 2017 година пред бТВ. Докато процедурата за хората от Разбойна върви с главозамайваща скорост, арх. Здравков уверява столичани от телевизията: „В момента не издаваме разрешително за строеж, без да сме усвоили улиците. Новото строителство трябва да се случва там, където е изградена инфраструктурата“.

Как се отчуждават имоти за „общински“ нужди

Към онзи момент „Резиденс – 63“ няма как да бъде построен, защото няма осигурен достъп към улицата. Те нямат излаз и към момента на издаването на разрешението на строеж. Единственият вариант да си осигурят достъп е частен имот с лице към бул. „Тодор Каблешков“, който е собственост на пенсионерката Анушка Анастасова. Той е използван от семейство Ваташки за автомивка, която осигурява препитание на около 8 семейства, пише „Грамада“. Автомивката обаче трябва да се разруши, за да се разчисти път за „Резиденс – 63“.

През юли 2018 г. кметът на София Йорданка Фандъкова (която живее в „Манастирски ливади“ – бел.ред.) инициира процедура по отчуждаване на частния имот на Анушка Атанасова. За по-малко от два месеца, кметът оценява и отчуждава имота. Със заповед от 3 септември 2018 г. под благовидния предлог, да се реализира пробив на ул. „Синанишко езеро“ до бул. „Тодор Каблешков“, кметът разпорежда отчуждаваното на имота на Анушка Анастасова с площ 477 кв. м, и имота на „Ему“ АД с площ от 453 кв.м. Така Столична община осигурява достъпа на небостъргача до улица.

От презентацията на небостъргача е видно, че част от имота на Анушка Атанасова, който се отчуждава от Столичната община, е предвиден за паркоместа. Те трябва да обслужват питейното заведение на инвеститорите „Ему“, пише „Грамада“. По закон, отчуждаване се допуска, само ако е налице неотложна общинска нужда, която не може да бъде задоволена по друг начин. В заповедта на Фандъкова не се посочва нуждата и нейната неотложност, пише „Грамада“, но от историята всичко става ясно.

В случая има и още един сериозен проблем. Столичната община плаща шест пъти по-високо обезщетение на „Ему“ АД спрямо това на пенсионерката. За 453 кв.м хората от село Разбойна получават 219 721.61 лв. Обезщетението на Анушка Анастасова за нейния имот е 45 472.41 лв., а площта му е 477 кв.м и с лице към булеварда. За „Ему“ АД кметът Фандъкова дава 248 евро на кв.м а на Анушка Атанасова 48 евро на кв.м.

Проблемите не свършват до тук. В разследването си „Грамада“ посочва, че кметът на София няма право да издаде заповед за отчуждаване на имота на Атанасова. Причината за това е, че планът, който предвижда пробива до бул. „Тодор Каблешков“, е от 1999 година. Съгласно Закона за устройство на територията правото на отчуждаване се погасява след изтичането на 10 години. По този повод има и Тълкувателно решение на Върховния административен съд.

Преди това главният архитект Здравко Здравков отхвърля молба на Анушка Атанасов от август 2018 г. да изменят плановете за имота ѝ поради изтичане на 10-годишния давностен срок. Така става ясно, че за един може, а за друг – не.

Кметът и главният архитект са отказали да разгледат алтернативно решение, което минава през съседен общински имот, така че да се осъществи пробив до бул. „Тодор Каблешков“ към квартала. Единствената разлика при този вариант е, че при него „Резиденс – 63“ е нямало да получи излаз на улица.

В историята има роля и бившият зам.-кмет по строителството Евгени Крусев, срещу когото бе образувано наказателно дело за ремонта на „Графа“. С молба от 18 октомври 2018 г., Крусев е поискал от другия зам.-кмет Ирина Савина да му разреши да се допусне предварително изпълнение на заповедта за отчуждаване.

Срещу отчуждаваното е подадена жалба. Делото е разпределено на съдия М. Н. от Административен съд – София. Тя е известна с това, че с решение от 2012 г. е приела, че политическата принадлежност на независимите депутати представлява … лични данни, припомня „Грамада“. Съдията обявява, че няма да разглежда оплакването за това, че заповедта е издадена при т.нар. превратно упражняване на власт и цели да задоволи частен, а не обществен интерес.

Кой е инвеститорът

Акционерното дружество „Ему“ е създадено в началото на 1994 г. в Търговище, първоначално с друго име.

Целта на компанията е изграждане и поддържане на обекти за енергосистемата на територията в Североизточния регион. Работи основно с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и електроснабдителното дружество ЧЕЗ – строи и ремонтира електропроводи. Има и спечелена обществена поръчка и за саниране на блок по националната програма в Разград. Поддържа и ремонтира улично осветление, показва регистърът на обществените поръчки.

Капиталът на дружеството е 7.1 млн. лв. Мажоритарен собственик е инж. Таню Танев, който държи близо 97% от акциите, показва справка на Mediapool в Търговският регистър.

57-годишният Танев е общински съветник в Търговище от местната коалиция „Обединени за Търговище“, а съпругата му Тодорка Танева е главен секретар на област Търговище от 2012 г. и към момента.

Танев се оказва служител от бившето Разузнавателното управление на Генералния щаб, показва проверка на Комисията по досиетата, направена през 2015 г. след избора му за общински съветник. Таню Танев е бил общински съветник в община Търговище и през мандата 2007 – 2011 от същата местна коалиция „Обединени за Търговище“.

От декларацията на съпругата му Тодорка Танева става ясно, че през 2016 г. Таню Танев е купил около 300 дка ниви, лозя и овощни градини в села в Търговишко. Държи и половината от капитала на дома за възрастни „Алфамед Хоспис“ в Търговище.

Останалите акционери в „Ему“, които държат около 3 на сто от акциите, са Пламен Тодоров, Мирослав Панов, Младен Методиев и Ливий Катан, показва справка в Търговския регистър. Мирослав Панов и Ливий Катан са били в листата за общински съветници от „Обединени за Търговище“.

Последният публикуван финансов отчет на „Ему“ за 2017 г. показва, че приходите от дейността му възлизат на наз 12.3 млн. лв., но разходите му са за над 14 млн. лв. Така дружеството регистрира загуба от 1.7 млн. лв., но от предишни години има натрупана печалба за близо 11 млн. лв. Компанията има задължения за над 14 млн. лв. към финансови предприятия, доставчици, персонал, свързани предприятия и данъчните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar