Миро Ангелов е на 43 години. Дълги години работи в системата на МВР, но животът му се преобръща и днес пише приказки за деца и възрастни, а първата му книга вече е факт. Как един следовател стана продавач в магазин на плажа в Пенсакола (Америка), а след това учител на деца в неравностойно положение?

Миро Ангелов е от Горна Оряховица и определено води интересен живот. В съзнателната му част, след навършване на пълнолетие, той става следовател в полицията на Горна Оряховица.

„Като малък четях много криминални книги. Вярвах в доброто, приказки, че можеш с разум и действия да промениш нещата. И исках да работя в системата. И така, и стана – не отидох в Симеоново. Записах право в Софийския университет – задочно. И 20-годишен започнах в следствието. Системата ми даде, това което искам – аз й дадох младостта си. Учил съм, но не бях студент. Когато другите ходиха по студентски купони, аз ходех по ПТП-та и така нататък“, разказа Миро Ангелов.

След 11 години разследване на престъпления Миро напуска полицията. И му се отваря възможност да замине в Съединените щати

„Да, Америка се случи, защото имах приятелка, тя получи зелена карта, оженихме се и решихме двамата да заминем в Америка. Имаше случка, преди сватбата, която може би даваше някакъв знак, че не трябва да заминем за Америка – изгоря обредния дом, хората, които поканихме за кръстници катастрофираха. Слава Богу, нищо има няма. Мой приятел ми отказа за гост. Ние се оженихме в сградата на кметството – фоайето“, продължава разказа си бившия полицай.

Пристигайки във Флорида, Миро и съпругата му се разделят. Той работи като камериер в хотел, пиколо и продавач в магазин на плажа. Така, започва да пише.

„В Америка четях и имах повече свободно време и реших да пиша. Да извадя нещата, които съм събирал, като истории и случки, но по-скоро, като фантастични истории, през моя мироглед. Написах, изпратих на мои познати, харесаха, свързах се с други хора… Самите разкази не са лесни за четене“, сподели Миро Ангелов.

Така се ражда и първата му книга „Годината на вятърния заек“ – фантастични приказки и разкази. Представянето на книгата било на нетрадиционно място с нестандартна покана към гостите.

„Беше в Горна Оряховица в залата на съда, голямата зала на съда. И някои хора бяха поканени с призовки…шеговито, но беше написано – призоваваме ви дойдете, но…с усмивка“, казва още писателят.

43-годишният, бивш следовател, е сменил изцяло амплоато си – сега работи с деца – като ментор в училище за талантливи деца в село Русаля.

След разказите си в книгата за вятърния заек, Миро Ангелов подготвя следващата си творба, посветена на семейство…бухали.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar