Какви са приложенията на блокчейн технологията, разказва Христо Христов пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg

Терминът „блокчейн“ стана много популярен през последните години и въпреки това, че доста често го свързват с криптовалутите, приложимостта на този тип технология съвсем не се изчерпва с това.

Блокчейнът би могъл да се използва в различни сфери от обществения живот и дори да улесни голяма част от дейностите, в които всекидневно участваме.

„Блокчейнът е технология с потенциал като смартфоните и интернета. Тя представлява непрекъснато растяща верига от блокове, с данни, които не могат да бъдат променяни и манипулирани“, коментира Христо Христов, изпълнителен директор на „Нетинфо“ пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Христо Христов взе участие като лектор във фестивала Webit именно с темата „Блокчейн“.

Мария Габриел: София се превърна в цифровата столица на Европа

Технологията може да намали злоупотребите с онлайн рекламата, фалшивите новини и кликове, ботове и др.

Това е индустрия, която печели по този начин около 6 млрд. долара на година.

„Злоупотребите в онлайн пространството всъщност са вторият по големина източник на приходи за криминалните организации след наркотиците, т.е. дигиталният маркетинг е много криминализирана индустрия. Чрез Блокчейн технологията мoже да идентифицира потребителите, сайтовете и да се наредят в обществено достъпен списък“, обясни Христов.

Как може да се използва блокчейн технологията в медийната и дигиталната индустрия?

Чрез такъв публичен регистър с медии, които съдържат качествена информация и отговарят на рекламните стандарти, всеки един потребител и рекламодател ще може да провери и да е сигурен за съдържанието на даден сайт.

Facebook ще се бори с фалшивите новини в България

Блокчейнът може да се използва и за разплащания, съхранение на документи и сключване на сделки с тях.

Макар приложението му във финансовия сектор да изглежда най-подходящо, всяка индустрия или организация, в която записването или следенето на трансакции е нужно, може да се възползва.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩИЯ WEBIT ФЕСТИВАЛ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Издаването на всички нотариални актове и целият процес на узаконяване на собственост може да бъде абсолютно автоматичен с прозрачност относно това кой е собственик на съответния имот, как, кога и от кого е придобит.

„Това би улеснило сделките с недвижимо имущество, а имотните измами ще са сведени до минимум“, посочи изпълнителният директор на „Нетинфо“.

Стига законодателството на съответната държава да го позволява, гласуването по време на избори може да става бързо, лесно и прозрачно именно с помощта на блокчейн технологията.

Депутатите приеха електронното гласуване

Дори в набирането на персонал с блокчейн CV-та, може да се канализира процеса на подбор чрез потвърждаване квалификацията и съответния опит на кандидатите.

„Предимството на блокчейн-регистърите е, че дори да са публични, данните в тях са проверени и криптирани, като се използва съвременна криптография. По този начин те не могат да бъдат компрометирани или променени без разрешение“.

Какво представлява валутата биткойн

Биткойните – валута на бъдещето или трик за избягване на данъци

Съхранението на данни на централизиран сървър ги прави по същество уязвими от хакерска атака, загуба или човешка грешка и блокчейна е решение на този проблем, защото данните не се съхраняват на едно място, а са децентрализирани.

„Блокчейна има неограничени възможности. Смятам, че би могло след 5 години масово да започне да се използва. Положителното е, че България можем да кажем, че сме инкубатор за подобни проекти, които са много успешни“, допълни Христо Христов.

На фестивала Webit изпълнителният директор на „Нетинфо“ получи награда за дългосрочно партньорство съвместно с NOVA, които от години помагат за отразяването най-голямото събитие за иновации и технологии в Европа.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ WEBIT AWARDS 2018 В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar