Близо 10 години след „кражбата на века“ – фалитът на Корпоративна търговска банка – продължават да излизат скандални факти около случилото се. Такива се очаква да видят бял свят съвсем скоро чрез мащабния одит на Сметната палата за работата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) – институцията, която следва да контролира синдиците на КТБ, така че те да работят в максимален интерес на кредиторите.

Още преди финализирането на одита Mediapool научи, че една от ключовите му констатации ще е свързана с подбора на кадрите в ръководството на ФГВБ, при който липсват прозрачни процедури по номинация и избор. Председателят на фонда се назначава от правителството, зам.-председателят – от Българската народна банка (БНБ), те двамата назначават още двама членове, а петият в състава на колективния орган е представител на Асоциацията на банките в България.

Броени дни преди изборите на 2 април тази година служебното правителство, излъчено от президента Румен Радев, преназначи за нов 4-годишен мандат председателя на фонда адв. Матей Матев. Властите отдавна знаят и смятат за нормално обстоятелството, че преди да заеме поста през март 2019 г., Матей Матев е извършвал срещу заплащане правни услуги за синдиците на КТБ, които като председател на ФГВБ се е наел да контролира. Одиторите на Сметната палата сега разкриват, че не само той лично в миналото, но впоследствие и синът му – адв. Веселин Матев, е извършвал срещу заплащане години наред правни услуги за синдиците на КТБ, при това в период, в който баща му е шеф на фонда, който трябва да ги надзирава. Предвид преназначаването на Матев-старши в края на март този година, вероятно и този факт не е притеснителен за правителството на Румен Радев.

Шефът на фонда два пъти си е правил отвод

Синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова са плащали ежемесечно възнаграждение по договор за правно обслужване на сина на председателя на ФГВБ адв. Матей Матев, за което той два пъти си е правил отвод, гласи една от констатациите в проекта на одитен доклад на Сметната палата за дейността на ФГВБ в периода 2016 г. – 2020 г., научи Mediapool от два независими един от друг източника. Тя се потвърждава от документи – договор за правно обслужване, анекси, протоколи от заседания на ФГВБ, писма на синдиците на КТБ. Проектът на одитен доклад на палатата е на финален етап и е бил връчен на Матей Матев на 2 февруари, става ясно от сайта на одитната институция.

Матей Матев – съпруг на зам.-председателя и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева, бе назначен за председател на гаранционния фонд на 26 март 2019 г. от правителството на Бойко Борисов (ГЕРБ). Тогава Матев смени на поста Радослав Миленков, който бе избран за подуправител на Българската народна банка (БНБ) с ресор „Банков надзор“. Фондът за гарантиране на влоговете е важна институция, през която минават ключови разрешения и одобрения за дейността на синдиците на КТБ. Според изявление на Матей Матев от април тази година фондът, който през 2014 г. похарчи 3.7 млрд. лв. за изплащане на гарантираните влогове в КТБ и който се пълни от вноски на търговските банки, до момента си е върнал 948 млн. лв. от частичните сметки за разпределение на събраните в масата на несъстоятелността на КТБ суми.

На 1 януари 2019 г., малко преди назначаването на Матев-старши във ФГВБ, синдиците сключват договор за правно обслужване със сина му Веселин, установява одидът на Сметната палата. От документи е видно, че първоначално ежемесечното възнаграждение е сравнително ниско – 2500 лв., но впоследствие е увеличено на 6000 лв. с ДДС, а към края на 2021 г. е предложено то да се вдигне на 12 000 лв. с ДДС. Този разход е бил част от бюджета на синдиците за разходи по несъстоятелността на КТБ, които ежемесечно са одобрявани от управата на ФГВБ.

През 2021 г. фондът е одобрил анекс за увеличаване на възнаграждението на Матев-младши, а през юни 2020 г. са гласувани допълнителни 60 000 лв. с ДДС за адв. Матев за постигнати резултати по делото, по което КТБ си върна 125 млн. евро в масата на несъстоятелността от покупката на БТК.

Още по темата:

Седем години след фалита КТБ си върна 25% от откраднатото

Одиторите на Сметната палата са разкрили, че като председател на фонда Матей Матев на два пъти за периода на проверката си е правил отвод от гласуване на решения, свързани с дейността на сина му за синдиците на КТБ. Отводите са били декларирани в протоколите от заседанията на фонда. По закон обаче самоотводът трябва да бъде обявен пред органа по назначаването – в случая Министерски съвет.

На този етап не е ясно дали с финалния си одитен доклад Сметната палата ще сигнализира КПКОНПИ за евентуален конфликт на интереси по случая. Между самите одитори има спор по въпроса, както свидетелства бившият председател на палатата Цветан Цветков (виж интервюто, б. р.). По закон мандатът на член на управата на Фонда за гарантиране на влоговете може да бъде прекратен предсрочно само ако конфликтът на интереси е установен с акт на КПКОНПИ, който е влязъл в сила. Въпреки че антикорупционният закон обхваща „ръководителите на държавни институции, създадени със закон“ (а фондът е създаден със закон, б. р.), становището на зам.-председателя на КПКОНПИ, пратено до палатата, гласи, че членовете на управителния съвет на ФГВБ не попадат в обхвата на лицата на висши длъжности, по които антикорупционната комисия е компетентна да се произнесе.

Mediapool изпрати въпроси по случая до председателя на Сметната палата Горица Грънчарова – Кожарева, до членовете на КПКОНПИ, до председателя на ФГВБ Матей Матев, както и до синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова.

Свързахме се по телефона и с Веселин Матев с въпрос дали в миналото е обслужвал и дали все още обслужва правно синдиците на КТБ. Той обаче не пожела да коментира случая.

От Сметната палата отговориха, че по закон извършените одити не се оповестяват преди окончателния одитен доклад, поради което не е възможно да предоставят информация за направените констатации и изводи. Председателят на ФГВБ Матей Матев каза, че до публикуване на одитния доклад на Сметната палата фондът ще се въздържи от коментари. КПКОНПИ и синдиците не отговориха.

Случаят Нели Кордовска

В управата на Фонда за гарантиране на влоговете има и друг случай, в който се проучваше евентуален конфликт на интереси, но актът на КПКОНПИ по въпроса така и не влезе в сила, защото бе отменен с окончателно решение на съда. Става дума за зам.-председателя на фонда Нели Кордовска, която от години е с изтекъл мандат, но управата на БНБ продължава да ѝ делегира правомощия като представител на централната банка във фонда. Кордовска дълги години бе главен директор в „Банков надзор“ на БНБ в периода точно преди затварянето на КТБ и поставянето ѝ под специален надзор на 20 юни 2014 г. Централната банкерка стана известна с това, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., докато ръководи банковия надзор, е успяла да изтегли на каса в КТБ 64 195 евро от своя сметка, докато БНБ официално успокояваше обикновените вложители и ги съветваше да не си теглят влоговете.

Случаят бе проверяван около 4 години от антикорупционната комисия. В крайна сметка през 2018 г. КПКОНПИ уличи Кордовска в нарушение, но впоследствие актът за това бе отхвърлен с решение на Върховния административен съд от края на 2019 г., с което Кордовска бе окончателно оневинена.

До одита на Фонда за гарантиране на влоговете в банките се стигна в началото на 2022 г., след като за подобна проверка с различни мотиви настояха депутати от „Демократична България“ и от ДПС. ДБ искаше да се провери доколко ефективно фондът контролира синдиците на КТБ, така че те да възстановят максимално голяма сума в масата на несъстоятелността.

ДПС пък се надяваше чрез одита веднъж завинаги да се сложи край на „спекулациите“ по темата с процеса по несъстоятелността на КТБ, след като Mediapool изнесе статистика, че седем години след фалита банката си е върнала едва 25% от откраднатото.

Интервю с Цветан Цветков, бивш председател на Сметната палата:

Одитът се забави заради спорове

Г-н Цветков, във вашия мандат Сметната палата започна ключов одит на дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), който има отношение към несъстоятелността на КТБ. Имате ли информация какво се случва с одита? Има ли забавяне?

Изготвянето на предварителния одитен доклад се забави поради спорове между директора на дирекция „Специфични одити“ и одитния екип по някои от констатациите. Наложи се да се поиска становище от КПКОНПИ, тъй като имаше съмнения за предполагаем конфликт на интереси на председателя на УС на фонда.

Каква е позицията на КПКОНПИ? Има ли етичен и управленски проблем в това баща и син да работят съответно като председател на фонда и като правен консултант на синдиците на КТБ?

Не си спомням да е обсъждан подобен проблем. Становището на КПКОНПИ бе, че членовете на УС на фонда не са сред лицата, включени в обхвата на ЗПКОНПИ.

Има ли риск според вас някой да се опита да повлияе върху финалните заключения на палатата по одита или напротив – имате ли доверие, че одитният доклад ще представи ситуацията максимално коректно спрямо фактите?

Убеден съм, че Тошко Тодоров – зам. председателят, който отговаря за одитната дейност, и неговият екип ще изпълнят професионално и отговорно задълженията си и ще подготвят окончателен одитен доклад, представящ обективно и коректно как е управляван фондът и ефективен ли е упражняваният от него контрол върху синдиците на КТБ (н).

По ваше мнение трябва ли одитният доклад, когато бъде приет, да се прати на КПКОНПИ, за да прецени комисията дали да направи проверка?

Не разполагам с достатъчно информация, за да изразя мнение.

Случаят Nexo с даренията за „Да, България“ ли е истинската причина за Вашето освобождаване от председателския пост в палатата в последните дни на предишното Народно събрание?

Това е формален и изкуствено създаден повод, защото като председател на палатата не съм извършил никакви нарушения във връзка с получени дарения от участниците в предизборната кампания миналата година. Истинската причина е да се направи Сметната палата „послушна“ преди местните избори и да се смачкат някои одити на общини, чиито кметове са зависими от тези, които ме отстраниха.

Това е много сериозно твърдение – говорите за „смачкване“ на одити! Кои са тези общини? Имате ли доказателства, ако институциите се поинтересуват от темата?

Новият председател на Сметната палата е изпратил писмо до Народното събрание, с което го уведомява за прекратени одити на общините Божурище, Кричим, Павел баня, Кирково, Брезник и други.

Знаете ли какво се случва с делото пред Конституционния съд за вашето освобождаване?

Представиха се становища от президента на България, изтъкнати учени и от Сметната палата. Становище по делото представих и аз. Почти всички становища са, че е накърнена независимостта на върховната одитна институция. Категорично е мнението, че решението на Народното събрание е прието в нарушение на конституцията и следва да бъде обявено за противоконституционно в неговата цялост. Учудващо, единствено Сметната палата изрази позиция, че не вижда проблем с институцията, което поражда много въпроси. Дори професионални организации като ИВОБ и ИДЕС изразиха своето притеснение за независимостта на палатата във връзка с моето освобождаване пред международната общност на ИНТОСАЙ. Предстои насрочването на заседание на КС.

А какво се случва в самата Сметна палата под ръководството на приемничката Ви Горица Грънчарова – Кожарева?

Изгонени са двама директори, трима началници на отдели и двама служители на ръководни длъжности. Всичките те са работили дълги години за Сметната палата професионално и почтено. А други около 15 колеги са напуснали по собствено желание. Или това са приблизително 5% от наличния състав на палатата. По този начин се руши административният капацитет на институцията, който много трудно се гради. Освобождаването на ключови служители на Сметната палата е лош знак, който не може да не създаде недоверие и напрежение сред одиторите и служителите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar