Министерски съвет ще изтегли Истанбулската конвенция, научи „Монитор“ от неофициални източници от кабинета. Това ще бъде вкарано като извънредна точка в дневния ред на правителството за сряда, като това ще се осъществи на два етапа с две различни решения. Първо кабинетът ще отмени решението си за подписването на конвенцията, а наред с това самият документ за нейната ратификация ще бъде изтеглен от Народното събрание.

След разразилият се скандал в обществото че с нея ще се отвори вратичка за въвеждане на еднополовите бракове, от ГЕРБ спряха разглеждането на конвенцията в комисиите в НС. В края на януари заявиха, че ще дадат казуса на Конституционния съд, а целта е да се провери дали тя противоречи на основния закон.

На свой ред от БСП решиха да подемат инициативата за провеждането на референдум и дори внесоха предложението си в деловодството на НС. В последствие обаче решиха, че трябва да променят въпроса и вместо „Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?“, въпросът да бъде: „Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?“ В крайна сметка обаче комисията по правата на човека в НС отхвърли идеята на социалистите. Въпреки това те правят поред опит да вкарат идеята си за разглеждане в пленарна зала и са внесли предложението си като точка в дневния ред, каквото право имат от опозицията всяка първа сряда от месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar