Йоан Матев, когото повече от 3 години съдят за убийството на Георги Игнатов, наръган смъртоносно в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., се появи в съда отново с променен вид.

Подсъдимият пристигна заедно със своята майка журналистката и ПР специалист Сребрина Гаджева адвоката си Ина Лулчева, видимо отслабнал и в добро настроение. Йоан Матев, който от април е под домашен арест с електронна гривна, отказа да общува с медиите, както и да говори пред съда.

Софийският градски съд разпита момичето, първо видяло трупа на Георги в Борисовата градина. Велислава Вутова е приятелка на Лора, неговото гадже, и е била заедно с нея в минутите, когато той е смъртоносно наръган. Тогава двете са съученички в гимназията, близо до която 15-годишният младеж е очаквал Лора.
„Гледката беше потресаваща“, започна разказа си Велислава. Полицаите завели нея и друга нейна приятелка до пейката, на която лежало безжизненото тяло на Георги. Разпитът на Велислава се отлагаше 7 месеца. Тя бе в Англия, а след това пандемията допълнително забави срещата със съда.

Лора се чула за последно с любимия си минути преди сирените в деня на Ботев. Тогава с Велислава били в двора на гимназията, която носи името на революционера и е съвсем близо до мястото, където е убит Георги. По време на сирените се чула и линейка, каза директорката на училището Доротея Дончева.

Първо сред учениците тръгва слух, че близнаците Богдан и Александър Божилови имат общо с убийството – версия, която според защитата не е достатъчно проверена от разследващите. Братята били потърсени първи от криминалистите, но се оказало, че през цялото време са били в двора на училището, според директорката. В предишни заседания пък адвокати на Йоан Матев твърдяха, че е неглижиран и друг заподозрян – биячът на малкия Еци – Патрик Първев. Той и приятелят му Александър Донов бяха арестувани през лятото на 2015 г., след като дни наред малтретираха момченцето, за което Александър уж трябвало да се грижи. Те получиха по 6 г. затвор. Патрик твърди, че в ареста бил бит от съкилийници, за да призне, че той е убил Георги.
Самият Йоан бе арестуван през февруари 2017 г., година и половина след убийството на Георги. Тогава той бе променил до неузнаваемост външния си вид – бе наедрял и си беше пуснал. На снимките, които МВР беше разпространило след убийството, багашият младеж, заснет от камерите в парка, беше слаб и без брада. В съда във вторник той показа перфектна форма.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar