Министърът на правосъдието Данаил Кирилов също обяви, че трябва да се проведе разследване по повод циркулиращите записи и снимки, свързвани с премиера Бойко Борисов. Според Кирилов фокусът на разследването трябва да е установяване както на авторите на записите и снимките, така и на тези, които са ги разпространили в социалните мрежи, съобщи БНР.

Разследването трябва да е за огласяване на неистински, клеветнически факти и обстоятелства, вярва още правосъдният министър. По думите му автентичността на материалите също трябва да е обект на проверка – въпреки че било очевидно, че са манипулирани. До този извод стигнал от публикувани в социалните мрежи метаданни на файловете, допълни БТА.

„Аз съм сигурен, че всеки един от вас, от нас, има собствени версии и хипотези, но е ясно в контекста на настоящата ситуация кой има най-голям интерес – лицата, олигарсите, срещу които се водят оперативно-издирвателни мероприятия, процесуално-следствени действия. Те виждате, че са обединени, без значение в коя точка на земното кълбо са позиционирани. Имаме си и тук олигарси, имаме си и в съседни държави олигарси, имаме си и на Арабския полуостров олигарси“, смята министър Кирилов в синхрон с позицията и на главния прокурор Иван Гешев.

В сряда се разбра, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала по случая с разпространения запис с гласа, който прилича на този на Бойко Борисов. В същия ден обаче се появиха и снимки, за които се твърди, че са от спалнята на министър-председателя. Дали прокуратурата се е самосезирала – и по този въпрос вчера Гешев заяви, че няма информация.

За пълна проверка по случаите призова президентът Румен Радев. Преди това Борисов заяви по повод изтеклия запис, че няма да иска експертиза. Към онзи момент обаче снимки не циркулираха. Тече и вътрешна проверка в НСО.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar