„Има такъв народ“ иска да закрепи със закон сегашния доброволен принцип на ваксинация срещу Covid-19, като забрани задължителната. Депутати от партията, предвождани от Тошко Йорданов, предлагат изричен текст, че „имунизацията срещу Covid-19 e препоръчителна и изцяло има доброволен характер“. Предложението идва при надигаща се четвъртата Covid вълна и при над 2000 новозаразени дневно в страната. България е с най- нисък процент ваксинирани срещу Covid в ЕС, но в същото време с доста хлабави ограничителни мерки и силна съпротива срещу затягането им, насърчавана включително от публичната риторика на ИТН.

В мотивите си от партията посочват, че „ред експерти предупреждават за възможността от активиране на автоимунни и ракови заболявания“ като дългосрочен ефект от ваксинацията. За сметка на това се пренебрегват становищата на водещи световни експерти и статистката, които не потвърждават подобна „възможност“.

Досега ИТН не са представили ясен план как виждат ограничаването на Covid пандемията в България.

Защо се прави поправката?

В момента чл. 59 от Закона за здравето казва, че при възникване на извънредна епидемична обстановка, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението, които не са включени в имунизационния календар, а също и задължителни имунизации и реимунизации с препарати, които не са включени в имунизационния календар.

Именно във въпросния член на закона се добавя нова алинея, която уточнява, че конкретно за пандемията от Covid-19 ваксинацията ще е само препоръчителна и доброволна и така се елиминира възможността за задължителното ѝ прилагане.

Какви са доводите?

„В момента здравният министър може по свое усмотрение да задължи българското население със задължителна ваксинация на каквото прецени. Здравният министър, знаете, че преди седмица и нещо пусна една заповед въз основа, на която част от работодателите задължават персонала си, ако не се ваксинира, да ги уволняват от работа. Той твърди, че го няма в заповедта, но тя отваря такава вратичка. Ние искаме това да влезе в закона, за да е сигурно, че няма работодатели и бъдещи министри да си позволяват да правят някакви неща, които те смятат, че са правилни“, коментира Тошко Йорданов в парламента, цитиран от БНР.

В мотивите си Тошко Йорданов, Радостин Василев, Станислав Балабанов, Филип Станев, Ивайло Вълчев и Павела Митова уточняват, че правят тази поправка и защото ваксините срещу Covid-19 са нов и ненапълно проучен медицински продукт. Всъщност през август агенцията по храните и лекарствата на САЩ даде окончателно одобрение на ваксината срещу Covid-19 на „Pfizer/BioNTech“, като тя отдавна не е във фаза на изпитване.

Посочват, че дългосрочните странични ефекти на Covid-19 ваксините са неясни поради липсата на време за тяхното изследване. „Ред експерти предупреждават за възможността от активиране на автоимунни и ракови заболявания“, твърдят вносителите.

Не били изследвани и възможни лекарствени взаимодействия и с други лекарствени продукти, а също и в договорите на ЕК за покупка на ваксините, сключени с производителите на ваксините, имало изрични клаузи, които освобождават фарма компаниите от отговорност за странични ефекти.

Депутатите на Слави Трифонов посочват, че използваните ваксини в ЕС и България са получили разрешение под условие за употреба и търговско разпространение от Европейската медицинска агенция, „което означава, че не са спазени стандартните условия и изисквания за тяхното изпитване и проверката на тяхната безопасност“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar