П олицията в Италия конфискува огромна пратка от 14 тона амфетамини, за които се смята, че са произведени от „Ислямска държава“ в Сирия.

Полицията обискирала подозрителни контейнера в пристанището на Салерно в югозападна Италия и открила 84 милиона хапчета с пазарна стойност от 1 милиард евро вътре в цилиндри, в които е трябвало да има хартия за промишлена употреба, съобщи италианската финансова полиция.

Разследващите казаха, че ударът е най-големият в света срещу наркотрафика по отношение на стойност и количество.

Командирът Доменико Наполитано, ръководител на финансовата полиция за град Неапол, коментира пред Cи Ен Ен, че наркотиците били добре скрити и скенерите в пристанището не ги открили.

„Не успяхме да ги видим, но знаехме, че пристигат поради нашите текущи разследвания на Камората“, каза той. „Прихванахме телефонни обаждания и членове, така че знаехме какво да очакваме.“

„Камората“ докарва наркотиците в Италия и взима своя дял за подпомагане на разпространението им, добави Наполитано.

Хапчетата са с логото „Каптагон“, което „отличава „дрогата на джихада“.

„Известно е, че „Ислямска държава“ финансира терористичните си действия до голяма степен с трафика на синтетични наркотици, произведени основно в Сирия, която през последните години се превърна във най-големия световен производител на амфетамини“, посочват от полицията.

Според DEA (Американската служба за борба с наркотиците) терористичната организация използва широко тази дрога на всички територии, над които упражнява влияние.

Групировката също така е в състояние лесно да произвежда големи количества синтетични наркотици, които да се продават на световните пазари, инкасирайки огромни постъпления.

Разследването и акцията са извършени по постановление на прокурора в Неапол. Полицията смята, че наркотиците са били предназначени за разпространение в Европа от различни организирани престъпни групи.

„Хипотезата е, че по време на карантината, поради глобалната епидемиологична спешна ситуация, производството и разпространението на синтетични наркотици в Европа практически бе спряло и затова много трафиканти от различни организирани престъпни групи са се насочили към Сирия, където изглежда не е имало блокиране“, казаха полицаи.

Бригадният генерал Габриеле Фаила, ръководител на финансовата полиция в Неапол смята, че редица престъпни групи може да са се събрали заедно, за да купят огромната пратка.

Обикновено трафикантите не изпращат такива количества наведнъж, защото е твърде рисковано,.

„Това е забележително доказателство за връзката между финансирането на терора и интересите на организираната престъпност“.

„Каптагон“ първоначално е търговската марка на лекарствен продукт, съдържащ синтетичния стимулант фенетилин. Той вече не се произвежда и не се използва, но наркотиците, носещи името, редовно се изземват в Близкия изток, според Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Това е често срещан стимулант в Близкия изток и се използва и в някои страни, граничещи с Европейския съюз.

„В допълнение, някои скорошни медийни съобщения свързват този наркотик с извършителите на терористични актове в Европа или терористичните групи, базирани в райони на конфликт в Близкия изток“.

Амфетаминът може да причини прилив на енергия и еуфория.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar