Забраняват на обществени места дори и електронните папироси

Проектозакон ще гони пушачите в миша дупка

Започнатият от Италия преди 20 години поход срещу цигарите продължава с пълна сила и ще продължи до пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места, включително и на улицата. В това е уверен министърът на здравеопазването Орацио Скилачи, който внесе в парламента закон за тотална война срещу вредния навик.

Скичали нарече нормативния акт „актуализация“ на носещия името на предшественика му Джироламо Сиркия закон, който бе приет точно преди две десетилетия. Крайъгълен камък на въпросната „актуализация“ е слагането на знак за пълно равенство между електронните цигари и обикновените.

Основен пункт в новия законопроект е пълната забрана на пушението и на двата вида цигари на обществени места на открито. Става дума преди всичко за зоните около болници и училища, в парковете за детски игри, в кварталните градски градинки и т. н.

Предвидени са освен това сериозни глоби за пушене в присъствието на непълнолетни или на бременни.

Абсолютна новост в „актуализирания“ нормативен акт на министър Скилачи е премахването на закритите специални зони за пушене на обществени места като ресторанти, пивници, кафенета и т. н. Въпросните зони ще бъдат премахнати и по летищата, като и там ще важи равенството между електронните и обикновените цигари. За тежък удар срещу производителите и ползвателите на електронни цигари се смята пълната забрана на тяхната реклама.

В коментари за готвената жестока разправа с пушачите италиански медии подчертават, че тя е вдъхновена от последните наставления на ЕС за безкомпромисна война срещу цигарите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar