Италиански адвокати бият тревога заради постоянното недопускане на медии в съдебните зали въпреки почти приключилото излизане от карантината, след като Италия се нареди сред страните, най-силно пострадали от коронавируса, предаде Франс прес.

„Рестрикциите бяха смекчени за самолетите, влаковете и дори за нощните заведения, но не и за правосъдната система“, заяви днес за АФП адвокатът Ренато Бордзоне.

„Но достъпът на пресата е едно от конституционните права, които не могат да бъдат отнемани, дори при извънредно положение“, добави юристът, който е сред защитниците на един от двамата американски студенти, изправени на съд в Рим за убийството на полицай през юли 2019 г.

„От решаващо значение е да се предостави на пресата достъп в подобни случаи, когато защитата е обвинила полицията в лъжа, за да се гарантира, че ще може да се търси отговорност от онези, които ръководят съдебната система“, обясни той.

С оглед пандемията съдебните процеси в Италия временно бяха прекъснати. През април гледането на наказателни дела срещу обвиняеми, поставени под стража, бе подновено, но при закрити врати – без публика и медии. На практика съдиите по едно дело решават кой да бъде допуснат в залата, отбелязва АФП. Много дела остават тайна за всички, а съдиите заявяват, че рискът от заразяване все още е твърде висок, за да разрешат достъпа на журналисти.

Забраната в залите да присъстват репортери създава опасен прецедент, коментира адвокатът Артуро Салерни, прочул се с нападки срещу крайнодесния бивш вътрешен министър Матео Салвини.

„Това естествено може да бъде сторено в извънредна ситуация, но според мен е очевидно, че сме отминали този момент“, смята експертът.

Според закона на ООН за правата на човека държавите-членки могат да се отклоняват от поетите задължения в случай на спешна обществена необходимост, но това не се отнася за ред основни права като свободата на мисълта. А според италианската конституция свободата на мисълта означава, че „печатът не може да бъде подлаган на никакъв разрешителен режим или цензура“, допълва АФП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar