Върховният съд на Испания поиска днес деветима намиращи се в затвора лидери на движението за независимост на Каталуния да бъдат прехвърлени в Мадрид, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Искането е във връзка с предстоящия процес срещу тях на най-висшата съдебна инстанция в страната. Все още не се знае кога точно ще започне делото, но според една от адвокатските кантори, защитаващи каталунските лидери, възможните дати са 29 януари и 4 февруари.

В писмо, адресирано до вътрешния министър Фернандо Гранде-Марласка, председателят на Върховния съд Мануел Марчена е поискал деветима каталунски сепаратистки лидери, които се намират в затвор в Каталуния, да бъдат прехвърлени в Мадрид, за да бъде гарантирано, че ще са на разположение на съда през последната седмица на януари.

Общо 12 каталунски ръководители ще бъдат съдени в Мадрид в рамките на този процес. Прокуратурата иска присъди от седем до 25 години затвор за бунт и/или отклоняване на държавни средства.

Други шестима каталунски сепаратисти, обвинени в неподчинение, ще бъдат изправени пред съд в Каталуния.

Намиращият се от една година в затвора бивш каталунски вицепремиер Ориол Жункерас рискува най-сурова присъда – до 25 години затвор.

След като организираха на 1 октомври 2017 г. забранен от Мадрид референдум за независимост на Каталуния, местните сепаратисти обявиха на 27 октомври същата година независима каталунска република.

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, който от края на октомври 2017 г. живее в Белгия, е обвинен от испанското правосъдие в организиране на бунт, но няма да бъде съден, тъй като испанската съдебна система не води задочни процеси.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar