Отчет на комисията „Антикорупция“ за шест месеца

533 лица на висши публични длъжности не са подали декларации за имущество и интереси

Наложени са глоби за 268 650 лева

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е внесла 111 искания в съдилищата за налагане на обезпечителни мерки, с цена на исковете в размер на 67,5 милиона лв. В окръжни съдилища в страната са внесени искове за отнемане на престъпно имане за общо 397 566 618,94 лв. В тази сума влизат и стари случаи, които не са приключени. Това става ясно от отчет за шестмесечието на комисията „Антикорупция“. От 1 януари до 30 юни т. са влезли в сила общо 17 съдебни решения, с които се отнема в полза на държавата имущество за 3,8 милиона лева.

През периода са докладвани на комисията 533 лица, заемащи висши публични длъжности, които не са подали декларации за имущество и интереси или са ги подали извън установените срокове.. За 243 от тях е взето решение за извършване на проверка за незаконно придобито имущество. За останалите е установено, че закъснението се дължи на обективна невъзможност – основно затруднения, свързани със здравословно състояние или пандемичната обстановка.

През първото шестмесечие са постъпили и 121 сигнали за конфликт на интереси, от които са образувани 46 производства. След установен конфликт на интереси са наложени са финансови санкции за 268 650 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar