Отпадане на забраната за силна музика след 23 часа на открито поискаха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). След преговори с властта браншът успя да си издейства чрез Бойко Борисов намаляване на ДДС за ресторантските услуги на 9%, като мярката ще бъде изцяло в полза на бизнеса и няма да има намаление на цените за крайните потребители.

Идеята за новото предложение е по този начин да се подпомогне още повече ресторантьорският бизнес, а това до колко часа през нощта ще може да има силна музика да зависи от разстоянието между съответното заведение и наличието на жилищна кооперация, обясни пред Нова телевизия председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

„Ние се намираме в момента в извънредна епидемична обстановка и се изискват извънредни решения. Трябва да се вземат много спешни в областта на туризма. Едно такова, което ние предлагаме, е антикризисна преработка в Закона за шума, така че да могат нашите колеги по Черноморието да посрещат клиенти до по-късно. В момента и препоръките са да се седи повече на открито и смятаме, че това е една хубава крачка в тази насока“, посочи Алибегов.

Предложението на бранша е тази мярка да е в сила само за една година като антикризисна мярка. От няколко години се заговори за създаването на т.нар. парти зони по морето и зони за почивка. Тоест цели курорти или определени части от тях да са за почивка и такива, в които музиката може да е силна до сутринта. Решение за такава промяна в закона обаче все още не е взето.

И работодателите, и самоосигуряващите се в сектора на туризма ще могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на служителите си, реши правителството. Мярката бе планирана за подкрепа по схемата 60/40 за превозвачите, които най-тежко пострадаха от кризата с коронавируса. Сега компенсация ще могат да получат работодатели и самоосигуряващи се от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период. Очаква се около 22 хил. работещи да получат такава подкрепа. Определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв., а средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Компенсациите ще се изплащат за цял календарен месец, считано от 1 юли 2020 г., но за не повече от шест месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar