От администрацията първо издали заповед за бутане на кафене на ул. „Пенчо Славейков“ 6, а после издали на собственика разрешение за поставяне на слънцезащитен навес

Кметството на район „Централен“ е осъдено да заплати на пловдивчанина Дечко Дечков, който живее на ул. „Пенчо Славейков“ 6, сумата от 1120 лева. Това са разноски, направени от Дечков по заведеното от него дело против разрешение за слънцезащитен навес над пристройката под прозорците на неговия апартамент, издадено от кмета на „Централен“ в началото на 2018 г.

Със същото решение на Административен съд – Пловдив, постановено на 17 април 2019 г., разрешението е отменено като незаконосъобразно с мотив, че противоречи на Закона за устройство на територията. Незаконният строеж обаче и до днес не е премахнат, твърди Дечко Дечков в жалбата си от 14 септември тази година до кмета на район „Централен“, ДНСК и РДНСК и омбудсмана на Пловдив.

Дечко Дечков недоумява защо решението на Административния съд не е изпълнено

Бившият строителен инженер с 45 години професионален стаж вече шеста година води битка със съсобствениците в имота срещу пристройката, залепена за фасадата на жилищната кооперация. „Учудвам се в коя държава живеем, че дори и решението на съда не е в състояние да се пребори с незаконното строителство. Многократно съм писал жалби, водил съм няколко дела и съм ги печелил, но реакция от страната на властите няма“, недоумява Дечков. За конфликтния случай „Марица“ подробно писа още преди пет години. Съсобствениците на имота Садъчеви категорично отказаха да разговарят по конфликтния случай с репортера.

Кафенето е същото, както изглеждаше и преди пет години – със стабилни основи от бетон, остъклено е и с покрив, установи на място репортерският екип. Дечко Дечков разказва, че през 2017 г. със заповед на кмета на съседите е било разпоредено да премахнат пристройката, но те не са я изпълнили. Няколко месеца по-късно от районната администрация е издадено разрешение на същия обект да бъде поставен слънцезащитен навес. Протестирам, защото по този начин се узаконява неправомерно изграденият обект, възмущава се Дечков.

Заведението е затворено, както и преди, а на външната врата има некролог, от който става ясно, че междувременно собственикът на незаконния строеж – Никола Садъчев, е починал.

„Процедурата за премахване на навеса е стартирала“, увери кметът на „Централен“ Георги Стаменов. Той допълни, че собствениците са задължени да съборят незаконния градеж. „Ако не изпълнят заповедта доброволно, ще преминем към принудителното премахване на обекта, въпреки че всеки път ми е болно, когато трябва да харчим бюджетни средства за събаряне на сгради, особено когато са частни“, коментира Стаменов. Кметът на района твърди, че има и други случаи, при които се констатира незаконно строителство, в резултат на което следва разпореждане за събаряне. По закон, ако с бюджетни средства е премахнат незаконен частен строеж, Общината има право по съдебен ред да иска от собственика да заплати стойността на направените разходи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar