Битката за изясняване на обстоятелствата около изборите за районен кмет на столичния район „Искър“ в София продължава с изваждането на скандални видеозаписи, подписки и жалби от Районния съвет на БСП до различни институции заради опорочения вот. През последната седмица бяха представени редица нередности около гласуването в района, което завърши с разлика от 114 гласа между досегашния кмет на ГЕРБ Ивайло Цеков и кандидатът на социалистите Борис Цветков. През последните дни бяха представени видеозаписи от деня на балотажа, на които са заснети Цеков и няколко неизвестни лица. Според Цветков от записите става ясно, че се прави договорка с тартори, криминално проявени лица, издирвани, обвиняеми и с присъди. Затова той смята, че изборните резултати от секциите със смесено население са с драстична разлика в полза на опонента му.

Изборните нарушения са описани в декларация на Районния съвет на БСП. В нея има призив към премиера Бойко Борисов да вземе отношение спрямо действията на Ивайло Цеков, а МВР и Спецпрокуратурата незабавно да изземе записите от камерите и да разследва сигналите за купуване на гласове.

Оспорва се и фалшифициран протокол на 61 СИК, който е бил подписан вместо секретаря, който тогава е бил в Окръжна болница. Освен това документът е с множество поправки и неточности.

Социалистите започнаха и гражданска подписка с искане за реалния резултат от проведените избори за кмет на район „Искър“ чрез повторно преброяване на подадените гласове.

Цветков ще внесе днес жалба в съда за касиране на вота в района. В Административния съд в София жалби за оспорване на обявените резултати ще внесат и Мая Манолова и други районни кандидати.

Междувременно първа ефективна присъда за купуване на гласове на местните избори получи мъж от Сливен. Той ще лежи пет месеца в затвора. Светлин Светланов и жена му бяха задържани по сигнал за купуване на гласове още преди първия тур на местния вот в сливенския квартал „Дружба“. Според прокуратурата те договаряли по 30 лева на глас в полза на Йордан Лечков. Не са събрани доказателства бившият футболист и кмет на града да е участвал в схемата. Съпругата на Светлин е с условна присъда.

В Борован бе запалена гаражната врата на общинския съветник от БСП Пламен Петров. Неговият глас се оказва решаващ за избирането на председател на Общинския съвет в града. Социалистите предлагаха Петър Станев, но ГЕРБ настояваха за свой кандидат. По този повод в петък зам.-председателят на БСП Георги Свиленски отправи питане към вътрешния министър Младен Маринов от трибуната в Народното събрание.

БСП внесе искане за касиране на изборите в Горна Оряховица, където кандидат за кмет бе депутатът Явор Божанков. В оспорването социалистите акцентират, че регистрацията на Добромир Добрев като кандидат за кмет на ГЕРБ е направена в нарушение на принципа за уседналост.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar