Основните акционери в Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са крайни собственици на офшорни компании, получили големи кредити от банката. Това показват документи, открити в „Досиетата Пандора“ (Pandora Papers), съобщи Bird.bg и показа част от тях. От публикацията се разбира, че това са дружества, регистрирани в Британските Вирджински острови, данните са към 2017 г. и част от тях са фирмите, които притежават „Юлен“, „Витоша ски“, „Надин“ (рециклиране), фирми, свързани с „ПСТ груп“ (пътно строителство). Данните потвърждават и връзката на Минев и Мутафчиев с кипърския гражданин Георгиос Георгиу (получател на милионни кредити от ПИБ).

В откритите до този момент документи се появява и едно писмо-референция за Делян Пеевски като „коректен, надежден и уважаван клиент“ на банката, както и други връзки между компании и хора, свързващи банкерите с кандидата за депутат на ДПС.

Разследващият сайт, който е българският партньор на международния журналистически консорциум, изчислява заемите на офшорните компании на около милиард лева. „Вече са налице доказателства, че двамата банкери са си раздали на самите себе си под формата на кредити не само целия собствен капитал на банката, а и още 500 милиона от парите на вложителите“, твърдят от bird.bg.

Потърсени от „Дневник“, от ПИБ отрекоха всички посочени връзки с техните основни акционери и обясниха, че „компаниите от списъка са копие на списък от компании, публикуван от „Биволъ“ още през 2014 г.“. От банката заявяват, че Минев и Мутафчиев не са крайни собственици в нито едно от цитираните дружества.

Сагата с Георгиос Георгиу, потвърдена от „Досиетата „Пандора“

Заради промяна в законодателството, което изисква създаване на регистър за крайните собственици, регистраторът на офшорни фирми Trident Trust е поискал информация за реалните собственици на компании, регистрирани в Британските Вирджински острови. По този повод води кореспонденция с кипърската кантора G. Papadopoulos & Co. А имейли между тях се откриват в „Досиетата „Пандора“ и показват, че Георгиос Георгиу е акционер, но реални собственици са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев (вижте приложените от bird.bg части от документи на снимките).

Кипърският гражданин е известен в България, след като през 2014 г. се разбра, че е собственик на много кипърски фирми, които са собственици на компании – големи кредитополучатели от ПИБ. Георгиос Георгиу се беше оказал собственик на „Юлен“ АД, на „Витоша Ски“, на такситата „ОК Супертранс“ и други фирми. По-късно собствеността в тях беше сменяна, но при някои офшорни фирми отново излизат връзки с двамата българи.

Освен Георгиу има и други поставени лица като формални собственици на офшорните компании, чиито реални притежатели са основните акционери в ПИБ, съобщава още bird.bg, но не посочва кокретни имена на лица.

Освен че собственикът на кипърската кантора (регистрища дружествата) Джордж Пападопулос е представител на Ellora Management Limited, „Пандора“ показват, че и там крайни бенефициери (както е използваният термин) са Минев и Мутафчиев. А Ellora Management Limited е собственик във „Витоша ски“ АД и „Алеко спорт – 99“ АД, също кредитирани от ПИБ.

Кои други офшорни компании излизат от „Досиетата „Пандора“

От изтекли документи според bird.bg, се разбира, че и T.A.K. Services Limited, собственик на „Юлен“ АД към 2017 г., е била с реални собственици Минев и Мутафчиев по данни от „досиетата“. През 2018 г. като собственик на концесионера на ски пистите в Банско се представи Марк Жирардели, който обяви, че е такъв още от 2016 г. и е придобил компанията от фонд.

Сайтът публикува таблица с офшорни компании, за които има данни от „Пандора“ и които са собственост в бълтарски дружества, кредитирани от ПИБ.

Сред тях са и Toleedo Associates Limited (собственик в „Надин металс трейд“), Nyquilla Developments Limited (собственик в „Хевти металс“), също притежавани от банкерите.

За двете дружества, „Капитал“ припомня, че „след прехвърляне в самия край на 2018 г. „Хефти металс“, което има 41.2 млн. лв. задължения към ПИБ, се оказва собственост директно на директора си Филип Георгиев, а дължащата на ПИБ над 160 млн. лв. „Надин холд“ вече е притежание на Николай Бинев. Според LinkedIn профила на последния до 2008 г. в продължение на над 12 години е работил в ПИБ, последно като заместник-директор на IT отдела. През 2013 шест месеца работи в „Хефти металс“, преди през 2014 г. да стане изпълнителен директор на „Надин“.“

В списъка е и Adorna Management Limited.

И за Galiano Worldwide Services, и за Kokeitha Group Limited, „благодарение на „Досиетата Пандора“ днес знаем, че стоят основните акционери в ПИБ – Минев и Мутафчиев“, пишат още от bird.bg. Първата офшорна компания е била собственик на „ПСТ груп“ до 2014г., когато преминава в друга офшорна компания. А Kokeitha Group е била собственик на втория акционер до същата година в пътностроителната фирма – „Ди Ви Ти Джи България“.

Това са част от посечените офшорни компании, известни до момента в „досиетата“.

И „надеждният клиент“ Пеевски

Но в документите и тук се появява името на санкционирания тази година по закона „Магнитски“ за корупция и търговия с влияние Делян Пеевски. Едното е референтно писмо от ноември 2016 г. за надежден клиент на банката (вижте приложената снимка). Bird отбелязват, че заради санкциите не би трябвало той да е вече клиент на банката, но че такава официална информация няма.

Медията припомня и друг случай, в който ръководството на ПИБ е заставило бизнесмени да вземат цесии.

„Пред камерата на BIRD собствениците на фирмата „НСА Инвестмънт“ разказаха как са били заставени да подпишат цесия на вземане от ПИБ за 2 милиона евро към строителната фирма „ПСТ Груп“. Неочакваната екстра от два милиона е била задължително условие, за да получат кредит от 7,3 милиона евро. При това те са били настоятелно посъветвани да не правят опити да събират цесията…Когато все пак фирмата „НСА Инвестмънт“ започва да прави някакви постъпки за събиране на вземането, нейният собственик изненадващо се превръща в „клиент“ на Специализираната прокуратура и изкарва в ареста 5 месеца. Фирмата му има затруднения да връща кредита и много бързо ПИБ усвоява имотите, които са обезпечение по кредита. Един от най-апетитните имоти е продаден много под себестойността му на фирмата „А.А. Инвест“. Собственик на това дружество е адв. Александър Ангелов“, пише сайтът.Ангелов е адвокатът на Делян Пеевски (а връзка между тях беше потвърдена и първите документи от „Пандора“ за български политик – тук). Друг имот е бил купен от Георги Самуилов („Инса ойл“), също свързван с кандидата за депутат на ДПС.

ПИБ: Стриктни сме, акционерите ни не са собственици в тези фирми

Потърсени за коментар от „Дневник“ по повод публикацията, от банката обявиха, че при кредитиране винаги са спазвали стриктно регулаторната рамка на Българска народна банка и Европейска централна банка.

„Компаниите от списъка са копие на списък от компании, публикуван от „Биволъ“ още през 2014 година. За всички кредитополучатели на банката, включително изброените дружества, имаме надлежно попълнени декларации за свързаност и за действителни собственици на юридическите лица, като за нито една от тях не са идентифицирани като крайни собственици господата Минев и Мутафчиев“, уточняват от Първа инвестиционна банка.

От там допълват, че посочените в разследването кредити „през годините са били обект на многократни проверки от страна на регулаторни органи, като Комисията за финансов надзор, Българската народна банка, както и от проведените проверки на качеството на активите (AQR) под надзора на ЕЦБ, извършени от Мазарс и Ърст енд Янг.“ От банката подчертават, че нито една от тези проверки не е открила нарушение на действащото законодателство. Според тях няма нарушение и на лимитите по отпуснатите кредити.

БНБ също отговори на медийни въпроси, като обясни, че имат „установена практика в рамките на Единния надзорен механизъм на ЕЦБ, включително да не коментира факти и обстоятелства в публичното пространство, отнасящи се до конкретни поднадзорни институции, техните акционери и клиенти“.

По повод данните от „Досиетата „Пандора“, в свой материал „Капитал“ припомня какъв е проблемът:

„Законът налага ограничения на банките да допускат голяма концентрация на кредитния си портфейл, а изискванията са още по-рестриктивни за заеми към свързани със самата банка лица. Чл. 45 от Закона за кредитните институции слага лимит за експозиция на банка към неин акционер с квалифициран дял или контролирана от него фирма до 10% от собствения капитал на банката. Общият размер на всички експозиции на банката към такива лица не може да надхвърля 20% от собствения ѝ капитал.

Дали този таван е бил прескочен е трудно да се каже със сигурност, тъй като изтеклите данни дават моментна снимка към 2017 г. и не е ясно откога и докога Минев и Мутафчиев са били собственици на офшорките. През годините има множество трансформации в собствеността на компаниите, кредитирани от ПИБ. Така за някои от излезлите в Pandora Papers например е ясно, че са имали вече отпуснати кредити от преди години, докато са били притежание на офшорки от списъка, но са прехвърлени в предходни години.“

Още по темата – тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar